Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца ще е домакин на уникална боксова галавечер

Враца ще е домакин на уникална боксова галавечер, в която ще има битки поне за 3 европейски и интерконтинентални титли, а край ринга ще седнат именити мениджъри и представители на европейския и световния бокс. Спортната проява на годината ще е на 16 ноември в спортната зала на ПМГ "Акад. Иван Ценов" в града под Околчица.

Враца дължи организацията на спортното събитие на онкохирурга д-р Георги Езекиев, който е член на управителния съвет на родната федерация по бокс. Основният организатор на зрелищната галавечер, в която ще има 7 или 8 мача на професионалния ринг, е Hatton Promotions /на известния англичанин Рики Хатън/ и асоциация World Sport Promotion.

Идеята е посрещната с ентусиазъм от кмета на Враца инж. Николай Иванов, а местни бизнесмени вече са готови да инвестират средства в организацията и провеждането на спортно събитие №1 за годината. Мачът с най-висок рейтинг е сблъсъкът между белоруския файтър Сергей Рабченко, който защитава европейската си титла в кат. до 69.5 кг, и французина Сердик Виту. Не по-малко атрактивна се очертава да е срещата между Виталий Копиленко от Украйна и Сергей Комитски от Беларус, които ще се бият в 12-рундов мач.

Българските почитатели на бокса ще видят своя кумир Коко Семерджиев-Тайсъна, който също ще излезе на ринга. Шоуто във Враца включва и професионалния дебют на Сони Ъптън от Белфаст, който е най-новата звезда на мениджъра Рики Хътън. Очаква се на трибуните да е и най-известният роден боксьор Кубрат Пулев.
В момента се водят преговори за телевизионното излъчване на световната боксова вечер, но е ясно, че благодарение на "Еurosport", в 98 страни по цял свят ще могат да гледат шоуто в града под Околчица. Според д-р Георги Езекиев, подобно събитие би могло да напълни без проблеми столичната зала "Арена Армеец", но той е мотивиран да го направи във Враца по чисто патриотични подбуди. Наличието на толкова класни боксьори, мениджъри и капацитети в бокса може само да обогати местната икономика, да напълни хотелите и да разкрие възможностите за правене на бизнес в най-бедната част от Европейския съюз.

Преди повече от година и половина във Враца отново имаше международна боксова проява, като в нея се включиха файтъри от Беларус, Украйна, Русия и България. Този път обаче надпреварата обещава да е грандиозна.

По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна