Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бончо Генчев: "Ще повторим САЩ '94 само ако се работи правилно с децата в школите"

На видинския стадион "Георги Бенковски" се изгра срещата от турнира за Купата на аматьорската футболна лига между ОФК "Бдин 1923" и "Локомотив" Горна Оряховица. В интересен и динамичен мач видинските футболисти загубиха с резултат 3:5. Президент на гоорнооряховският тим е бившият футболист Бончо Генчев, който бе част от звездния ни национален отбор на световното първенство в САЩ през 1994 година. В състава на "Локо" Горна Оряховица играят двамата синове на Бончо Генчев - Любомир и Явор.

Героят от световното първенство в САЩ през 94 година Бончо Генчев е роден през 1964 година в Генерал Тошево. Започва футболната си карира в местния отбор Спортист, преминава през Добруджа, Осъм (Ловеч), Локомотив (Горна Оряховица), за да стигне до Етър (Велико Търново) където изкарва 5 сезона в А група, като изиграва 115 мача и отбелязва 37 гола. През 1991 година преминава в португалския Спортинг Лисабон където изиграва 23 мача и бележи 5 гола. През следващата година Бончо Генчев става първият българин играл в английската Висша Лига, след като е привлечен от Ипсуич. След това преминава през Лутън, ЦСКА, Хендън и Каршалтън, където завършва футболната си кариера през 2002 година. Генчев е шампион на България и носител на Купата с Етър през 1991. Трикратен бронзов медалист - през 1989 и 1990 с Етър и през 1998 с ЦСКА. Голмайстор на "А" РФГ през 1998 със 17 гола. За купата на УЕФА има 7 мача и 1 гол. Дебютира в националния отбор на 26 септември 1990 г. срещу Швеция в Стокхолм. Има 14 мача и 2 гола за националния отбор. Бронзов медалист от СП'1994 в САЩ, където играе 3 мача. На ЕП'1996 в Англия също участва в един мач.

Според Бончо Генчев, за да стигне отново българският футбол до постиженията отпреди 20 години, ще са необходими поне още толкова и то, ако се работи правилно с детско-юношеските школи.

"Ще се радвам, ако някой ден, някоя генерация постигне това, което ние постигнахме, но е трудно от много аспекти. Първо футболът стана изключително комерсиален, а в тази насока България е все още далеч назад, сън ще е, ако се доближим до средствата, които се харчат в западните страни. Второ тепърва се започна някаква работа с базите, които са далеч от състоянието в другите страни. Трето отношението на нацията ни към футбола трябва да е много по-сериозно и дълбоко. И редица други неща: треньорите трябва да са на ниво, защото и там има "парашутисти". Според мен разковничето е при работата с децата - от там трябва да се тръгне. Трябва да се затворят всички тези "пробойни в кораба" на българския футбол, а те не са никак малко. Далеч преди да стигнем САЩ '94, 20 години преди това, са заложени в тогавашния строй спортни училища, спортни паралелки, развитие на школите, на физкултурните дружества, освен това всички треньори бяха квалифицирани, имаше много добри педагози и в крайна сметка резултатът се видя едва след 20 години. Т.е. едва сега започна да се правят школи, втората стъпка е да се обърне внимание на квалификацията на треньорите, особено за децата, паралелно с това трябва да погледнем и състоянието на базите. Така че пътят е доста дълъг...", каза за РАДИО ВИДИН Бончо Генчев.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени