Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Северът" излиза срещу "Юга" в зала "Фестивална" на 29 ноември 2013 от 17 часа

За осма поредна година в навечерието на 1 декември- Световния ден за борба срещу СПИН, във видинската спортна зала "Фестивална" ще се състои традиционният баскетболен мач на звездите от "Севера" срещу "Юга"- видинската запазена марка в националната антиспин кампания.

Тази година старт на шоуто ще дадат талантливите танцьори от видинското читалище "Цвят", с ръководители Татяна Стоянова и Цветан Лозанов. Очакваме за доброто настроение на публиката да се раздадат до край брейк формация "Шадоу крю", мажоретният състав от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и музикантите от ГПЧЕ "Йордан Радичков".

Мотото на тазгодишната национална антиспин кампания остава познатата от миналата година "Животът е безценен!" Във Видин дейностите и инициативите на антиспин кампанията се координират от Местния офис на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Община Видин. Организатори и спонсори на събитието са Община Видин, Областна администрация Видин, БК "Видабаскет", Ученически спортен клуб "Шампион", Видинска Света Митрополия, Обществен дарителски фонд "Видин", ГИПС Кошава АД, проф. Вили Лилков, доброволци от клуб "Феникс" към Свободен младежки център Видин и доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин.

Медиен партньор на кампанията е Българското национално радио- Регионална радиостанция ВИДИН. Звездният двубой ще започне точно в 17.00 часа.

Да си припомним ключовото послание на видинския Мач на звездите: Готовността да признаеш своя проблем е доверие към другите. Един от емблематичните за Америка баскетболни идоли Ървин "Меджик" Джонсън преди години намери сили да каже: "Аз съм серопозитивен." Това признание отвори пътя на надеждата, че болните от СПИН могат да бъдат разбирани и обичани. С участието си в Мача на звездите младите хора на Видин демонстрират своята принадлежност към новия етичен модел.

В отбора на "Севера" са събрани баскетболните надежди на ГПЧЕ "Йордан Радичков" и СОУ "Цар Симеон Велики":

 6 Дейвид Михайлов Ледения СОУ «Цар Симеон Велики»
 7 Кристиян Левашки  ГПЧЕ «Йордан Радичков»
 8 Михаил Цветанов ГПЧЕ «Йордан Радичков»
11 Марио Стоянов Пушката СОУ «Цар Симеон Велики»
13 Кристиан Нунов ГПЧЕ «Йордан Радичков»
14 Тома Томов ГПЧЕ «Йордан Радичков»
23 Пламен Станков Въздушния СОУ «Цар Симеон Велики»
31 Румен Тодоров Кривия СОУ «Цар Симеон Велики»
32 Георги Георгиев СОУ «Цар Симеон Велики»
99 Калоян Петров  СОУ «Цар Симеон Велики» капитан
 
В отбора на "Юга" са младите баскетболни надежди на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПМГ "Екзарх Антим І":

 2 Борис Радоилов ПМГ «Екзарх Антим І»  
 3 Александър Любчов Джордана  ПГ «Проф. д-р Асен Златаров»
 8 Теодор Николов Испанеца ПМГ «Екзарх Антим І» капитан
10 Радослав Димитров Щангата ПМГ «Екзарх Антим І»
12 Цветан Иванов Цъки ПМГ «Екзарх Антим І»  
14 Тихомир Веков Тишански ПГ «Проф. д-р Асен Златаров»    
23 Владимир Владов Машината ПГ «Проф. д-р Асен Златаров»
32 Робърт Георгиев ПГ «Проф. д-р Асен Златаров»
66 Ивайло Вълчев ПМГ «Екзарх Антим І»
69 Николай Огнянов Гладиатора ПМГ «Екзарх Антим І»
 
Тази година треньори и на двата отбора ще са бивши участници в звездния двубой. Тактиката на "Севера" ще чертаят Теодор Киров, Теодор Илиев и Ивайло Ценков. Как ще се противопостави на тази тактика "Югът" ще решават Емил Емилов, Цветомир Стефанов и Атанас Иванов.

Срещата ще ръководи сериозен и безпристрастен съдия- Николай Колев- треньор на всички възрастови формати в БК "Видабаскет" Видин, който припомня най-важното условие:

"Всеки състезател трябва да запише участие мача!"

Тази година има и още едно предизвикателство- Преходна купа, която ще получи най-полезният играч от отбора-победител. Носителят на MVP отличието ще връчи Преходната купа на директора на своето училище, където тя ще остане до следващия Мач на звездите- догодина по същото време. Преходната купа е подарък от бившия баскеболист на "Химик" Видин проф. Вили Лилков и организаторите се надяват професорът лично да я връчи на баскетболиста, който ще допринесе най-много за победата на своя отбор.

Тази година и селекцията на двата отбора бе извършена по усъвършенствани правила! Старши треньорът на БК "Видабаскет" Николай Колев проведе специални тестове, резултатите от които определиха кои момчета да представят своите училища. Всички ученици в Мача на звездите са състезатели от школата на БК "Видабаскет". Те са картотекирани състезатели и участват в Държавното първенство на страната при подрастващите. Някои от тях са и в състава на мъжкия баскетболен представителен тим на Видин.

Запазена е обаче най-атрактивната традиция в Мача на звездите! На голямата почивка между втората и трета част на срещата е голямото надхвърляне- стрелба за 100 лева от центъра на баскетболното игрище. Как ще стане определянето на късметлиите, които ще имат възможността да участват в тази стрелкова лотария, ще разберете когато моментът настъпи!

Във фоайето на зала "Фестивална" ще бъдат подредени постери на тема "Животът е безценен", изработени от ученици от всички видински училища. Жури ще определи най-добрите от тях и победителите в това интелектуално състезание ще получат награди от Регионалния инспекторат по образование във Видин.

По публикацията работи: Ваня Минева и Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна