Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2013 година е успешна за видинския спорт

Снимка: РАДИО ВИДИН

Въпреки тежките условия за подготовка и перманентните финансови трудности, спортът във Видин и през тази година отново бе една от малкото радости за жителите на общината, а 2013 година може да се определи като по-скоро успешна за местните спортни клубове.

Състезателката от спортен клуб "Борба, самбо, джудо" Цветелина Цветанова стана за трети пореден път спортист №1 на Видин на годината. Пламен Петров пък бе определен за треньор на годината, а по-рано получи, съвсем заслужено, званието "Почетен гражданин на Видин". В номинациите за спортист на годината участваха общо 45 състезатели от 11 спортни клуба. В десетката попаднаха още 5 състезатели - това са Тамара Панталеева, Малин Малинов, Боряна Борисова, Димитър Милчев и Даниел Велков.

През тази година Цветелина Цветанова завоюва трето място на Световното първенство по джудо при девойките старша възраст. Това е първият медал за България в тази възрастова група в 60-годишната история на българското джудо. Цветелина спечели и трети пореден златен медал от Световно първенство по самбо. Тя е първа при девойките старша възраст- джудо, на турнира Европейска купа; пета на Европейското първенство по джудо при девойките старша възраст; първа на Държавното първенство по джудо за девойки старша възраст и трета при девойките до 21 години; първа е и на Държавното първенство по самбо при девойките до 18 години.

СК "Борба, самбо, джудо" отбеляза своята 40-та годишнина, клуба проведе и международен коледен турнир по джудо за 8-ми път в зала "Фестивална". В него участваха общо 18 клуба от България, Сърбия и Румъния. В комплексното отборно класиране първенци станаха състезателите-домакини.

През годината 11 спортни клуба от Видин получиха оборудване и хонорар за треньор по проект "CBC MINI OLYMPICS", а над 400 деца взеха участие в трансгранични олимпийските игри на двата бряга на Дунав.

ОФК "Бдин 1923" не се представи на очакваното ниво през есенния дял на Северозападната "В" футболна група и ще трябва да наваксва в началото на 2014 година. Пролетният полусезон  ще започне на 2-и март, разкриха от Зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Началото на шампионата може да бъде отложено с една седмица, ако метерологичните условия не позволяват да се играе. Двойките за XVI кръг са: Трявна - Ком /Берковица/, Янтра /Габрово/ - Партизан /Червен бряг/, Павликени - Бдин /Видин/, Локомотив /Горна Оряховица/ - Ботев /Козлодуй/, Левски - Етър /Велико Търново/, Спартак /Плевен/ - Локомотив 2012 /Мездра/, Ботев /Луковит/ - Видима-Раковски /Севлиево/ и Гигант /Белене/ - Ситомир /Никопол/. Сезонът в трета дивизия ще приключи на 1 юни. Локо /ГО/ стана есенен първенец с 36 т., следван от Локо 2012 /Мз/ с 35 и Ботев /Луковит/ с 34 т. Топ 6 допълват Етър с 33, Спартак /Пл/ с 31 и Партизан с 28 т. На дъното са отборите на Павликени и Трявна съответно със 7 и 5 т. "Бдин" Видин е на 7-мо място с 23 точки.

Детският футболен клуб "Видин" работи успешно с подрастващите си футболисти и успя да реализира няколко много атрактивни състезания през тази година.

Финансовата криза се отрази на отбора на "Видабаскет", който загуби и последната си среща от есенния дял на шампионата в А група за мъже. Като гости на Шумен видинските баскетболисти отстъпиха с 83-95 и завършиха на полусезона с една победа и 6 загуби. В следващия кръг, на 12-и януари, Шумен посреща Академик Пловдив, а видинчани гостуват на Академик Благоевград. Въпреки това няколко формации от школата на видинския баскетболен клуб се представят повече от успешно в националните първенства.

Волейболен клуб "Бдин-Вида" спечели Коледния волейболен турнир с международно участие, проведен в зала "Фестивална" във Видин. Подгласници на победителите станаха волейболистки от Румъния, а на трето място се класира отбор на град Бор от Сърбия. През юни отборът момичета до 13 години на видинския волейболен клуб спечели бронзовите медали от финалите на държавното първенство, което се проведе в Етрополе. В предварителната група видинските волейболистки с треньор Снежка Гечева надиграха убедително отборите на Хебър, Яворов и ЦСКА.

Успешна бе и годината за видинския клуб по кану-каяк "Ванто". На държавното индивидуално първенство в Пловдив възпитаниците на треньорите Стефан Илиев и Цветан Иванов завоюваха най-много златни медали и се наредиха на първо място в страната. Близначките Петя и Симона Рангелови станаха шампионки на България в 5 дисциплини и записаха едно второ място. Четири златни и един сребърен медал спечели Ванес Антонова. На традиционния бал на спортиста в десетката най-добри спортисти на годината попаднаха общо трима състезатели на клуба, това са Галин Георгиев, спортист № 2, както и Николай Милев и Калоян Ангелов.

Кметът на Видин Герго Гергов връчи грамоти на шампионите в Националния шампионат по раликрос и затворен маршрут на видинския Автомобилен спортен клуб "Жико-моторспорт".  Грамоти получиха Пламен Цветанов, шампион в националния шампионат по рали крос клас Х3 - 2000 куб. м., Радослав Маринов, шампион в националния шампионат по рали крос клас Х2 - 1600 куб. м., Ивайло Цветков, шампион в националния шампионат на затворен маршрут - писта в клас Х1 - 1400 куб. м. и председателят на АСК "Жико-моторспорт" Иван Иванов за спечеленото трето отборно място в националния шампионат по рали крос от видинския клуб. Състезателите на видинският автомобилен клуб спечелиха общо 17 купи през тази година. Зад гърба си те оставиха състезания като  - дрифт шампионата, рали кроса, и Тайм атак, а през настоящата 2014 година обещават още много атрактивни състезания.

Мирослав Милчев е градския първенец на Видин по шахмат. Титлата си той завоюна на последния от веригата турнири, който се състоя на 14 декември. В крайното класиране той натрупа актив от 5.5 точки. Толкова има и вторият Ивайло Тодоров, а трети с 4.5 точки е председателя на ШК "Найден Войнов" Евтим Стефанов. Клубът може да се похвали с редица училищни турнири във Видин, както и изключително успешните турнири в Белоградчик, Макреш и Кула.

Състезателят на видинския клуб по културизъм "Бъдин" Георги Георгиев се класира на престижното 8 място на световното първенство по класически културизъм, което се състоя в  австрийския град Сент Пьолтен. През септември Георгиев стана републикански вицешампион в класическия културизъм до 168 см.

Успехи завоюваха и състезателите на обновения клуб по кану-каяк "Бдин 77", на новосъздадения СК по бокс "Бдин" и младите тенисисти от "Бдинци 2000". Десетки млади каратеки продължава да тренира и възпитава треньорът Вардан Папикян в своя клуб "Видин". Въпреки тежките условия, в които тренират и финансовите трудности, добре се представят и лекоатлетите от СК "Атлет". Ученически спортен клуб "Шампион" продължава успешно да администрира ученическите игри във Видин, в които, по традиция, видинските спортисти се представят на високо ниво.

Над 1200 зрители препълниха видинската спортна зала "Фестивална", за да станат свидетели на атрактивната и оспорвана среща, в която отборът на "Севера" се наложи над противниците си от "Юга" с резултат 95:93 точки в осмото издание на  баскетболният мач на звездите. В отбора на победителите играха ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и СОУ "Цар Симеон Велики", а техни опоненти бяха възпитаници на ПМГ "Екзарх Антим І" и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Инициативата бе по повод Световния ден за борба срещу СПИН 1 декември и е запазената видинска марка в националната антиспин кампания.

Фенклубът на ЦСКА във Видин отпразвуна своята 9-та годишнина от основаването си. Събитието уважиха представители на фенклубове от страната, както и лично председателят на на националното сдружение на привържениците от "АРМЕЙЦИ 1948" Димитър Ангелов-Дучето. Гост на тържеството бе и 14-годишният Александър Добрев от Видин, който страда от мускулна атрофия. Сашо получи лично от Дучето тениска, шапка и шал на ЦСКА, а организаторите на събитието го изненадаха и с торта с логото на червения тим. Янко Веков, председател на местния фенклуб пък обеща на Сашо, че през пролетта ще го заведе на официален мач на "Българска армия".

Може би сме пропуснали някой в нашия спортен обзор, но пожелаваме на всички треньори, състезатели и деятели много и много спортни успехи през новата 2014 година!

По публикацията работи: Екип Клуб Спорт

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени