Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортът през отиващата си година не беше от най-радостните във Враца

Спортното събитие на Враца тази година беше второто издание на вечерта на боксьорите
Снимка: РАДИО ВИДИН

2013 година е една от най-тъжните в историята на футболния клуб "Ботев" /Враца/. В рамките на календарните 12 месеца отборът успя да изпадне от елита и да попадне в зоната на здрача и във втора дивизия. Така напролет, ако не си стегне редиците, 92-годишният клуб го грози реална опасност да изпадне сред аматьорите. А преди година ситуацията не изглеждаше толкова зле – Тони Здравков току-що беше изправил отбора на крака след погрома, който му нанесоха сицилианците на Пепино Тири, но през пролетта загубата на важни точки срещу "Миньор", "Локо" /Сф/ и "Черноморец" се оказаха фатални. А и врачани станаха изкупителна жертва в далаверата на столичните железничари. И въпреки обещаното възраждане това лято, "Ботев" закъса даже в "Б" група. Двамата треньори – Ясен Петров и Тодор Гарев, изведоха отбора до 11-ото място и го оставиха пред много въпросителни и почти без отбор за пролетта.

Допитването за спортист на Враца, което тази година трябваше да е по-честно и оспорвано, но пак го спечели кикбоксьорът Асен Асенов, който през годината стана европейски шампион по тайландски бокс. Реално в града под Околчица нямаше по-сериозно постижение, затова триумфа на файтъра от СК "Арис" е и заслужен, и очакван. Малко странно тимът по тенис на маса беше определен за №1 в отборните спортове, въпреки класирането на командата на треньора Красимир Иванов в елитната дивизия.

Безспорното спортно събитие на Враца тази година беше второто издание на вечерта на боксьорите, която се проведе на 16 ноември. Не само идването на звезда от ранга на Рики Хатън, но и прякото телевизионно излъчване по една от националните телевизии, и популяризирането на проявата в 69 страни по цял свят само за около 3 часа показа градът под Околчица пред стотици инвеститори, хиляди привърженици на бокса и милиони туристи.

Добър знак за спортистите от Враца беше завършилия ремонт на покрития басейн, благодарение на който в града отново ще се готвят поне по една национална гарнитура по водна топка, както беше досега. Всъщност амбициите на управляващите общинското дружество "Спорт и туризъм" са да разширят услугите, предлагани в басейна и да го превърнат в място за спа и възстановителни процедури. Това би могло да се реализира с повече пари, но и ще привлече още много нови клиенти на спортния комплекс "Христо Ботев".

Медалите на волейболистките на Аглая Йорданова от държавното първенство за момичета до 12 години, силните игри на ватерполните команди от града под Околчица и лавината от медали на борците – това е сиромашката радост, на която се кефят спортните хора във Враца. За повече няма пари, а и успехите на международната сцена вече не се коват само с ентусиазъм, както прави например скачачката Гита Додова, трябват и други неща.

По публикацията работи: Жоро Александров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени