Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2013-а бе трудна година за спорта в Берковица

Снимка: РАДИО ВИДИН

Герои – само така мога да нарека хората, които се занимават със спорт в Берковица. Общинските средствата за клубовете са малко, а част от тях дори нямат финансиране и разчитат изцяло на себе си. Въпреки това в Берковица продължава да има ориентиране, детско колоездене, ръгби, футбол, тенис и волейбол. И разбира се – биатлон и ски.

Първата голяма радост за годината бе златният медал на Симона Костова на Спешъл Олимпикс'2013 в Пьончан, Република Корея. Девойката е възпитаник на Дом "Люба Тенева" в Берковица и спечели златото в дисциплината Супер гигантски слалом. В момента Симона учи в Социален учебно-професионален център (СУПЦ) "Княз Борис I", София.

Много радост донесоха и децата от клуба по приложното колоездене. Те станаха първенци и в двете състезателни групи. Това даде право три деца от Берковица да бъдат включени в националния отбор, който представи България на Европейското състезание в град Бар, Черна Гора. За съжаление отборът не се класира в челната шестица, но така или иначе Берковица продължава да е първа сила в този детски спорт. Треньори на децата са Цеца Петкова и съпругът и Вячеслав Трендафилов.

Добър бе сезонът и за ентусиастите от волейболен клуб "Светците". Те взеха среброто в елитната "А" дивизия на любителската Volley Mania след оспорван двубой с настоящите шампиони "Plovdiv Volley", където играят много бивши професионални състеатели.  Така берковчани, които имат отбор от пет години, вече могат да се похвалят с пълен комплект медали – един златен, два сребърни и два бронзови.

 

Искам специално да кажа и няколко думи за берковското ориентиране – спортно ориентиране в Берковица се развива от 65 години, а берковският клуб е от най-старите в страната. В момента състезателите на "Берковица 2000" изцяло сами финансират пътуванията си по състезания в страната и често се връщат с медали. Лидери на отбора през последните години са Стефка Станкова при Ж-40 г. и Ангел Пешев е в същата възрастова група при мъжете. Дългогодишен двигател на този спорт е ветеранът Истатко Минчев.

Тенисът на корт също намери своите последователи в града под Ком. През отиващата си година двамата братя Давид и Янимир Луканови и техните сподвижници от клуб "Берк ракетс" успяха да организират два турнира – през месец май и традиционният вече турнир BerkOpen. Участваха състезатели от Северозапада и столицата. Янимир Луканов безапелационно защити позициите си и в двата турнира.

 

 

 

Тенис на маса – тенисистите от берковския клуб "Сталия" заложиха на хуманноста. Те организираха два благотворителни турнира за набиране на средства - за малкия Емко и за близнаците Илиян и Дани, които страдат от детска церебрална парализа. За Емко бяха събрани над 800 лева , а за близнаците – 1000 лева, 500 лева, от който - лично дарение от Десислава Кънчева Джуркова, която живее в чужбина. Организатори на състезанията бяха  Петър Иванов, Иван Иванов и Станимир Георгиев

Ски - "Във финансово отношение това е най-тежкият ни сезон" - с болка споделя треньорът на клуба Парашкев Костадинов. "Участвахме в 5 състезания до сега, а предоставената субсидията на общината до този момент  е само 2000 лева. Даваме свои средства, взимаме пари на заем, намаляваме отборите за състезания. Така не се прави голям спорт."

Въпреки това скиорите успяват да носят медали. В шампионата за мъже и жени в  Габрово берковчани се завърнаха с 5 медала. Два са златните - на Богомил Костадинов и Мирослав Каменов, които станаха първи в отборния спринт с резултат 31.55.2. Миро направи уникално представяне и освен златото си тръгна с още три медала в различните стартове - два сребърни и един бронзов. Добре се развива сезонът и за по-малките възрастови групи. На състезанието в Боровец за деца и юноши състезателите се завърнаха в града под Ком с шест медала и отборно второ място.

Най-голяма радост за Берковица донесе за поредна година биатлонът.
Равносметката за клуб "Ком - Берковица" за сезона e впечатляваща. Над 50 медала, половината от които златни спечелиха берковските надежди в различни стартове.  За трета поредна година Кристиян Стоянов стана шампион в генералното класиране. Друга наша надежда - Мария Здравкова тази година не и достигна много малко, за да грабне отново трофея, но пък стана два пъти републиканска шампионка - по биатлон и по ски бягане. Елена Кръстева и Християн Георгиев също станаха два пъти държавни шампиони по ски бягане.  Петьо Иванов беше най-добре представилият се юноша на Световното първенство за младежи до 19 г. и най-добре представилият се състезател на Младежкия зимен фестивал, който се проведе в Румъния.

Павлина Филипова вече е член на управителния съвет на федерацията, а сред треньорския състав на националите отново е включен и берковчанинът Георги Ганчев, който направи от Павлина звезда.

И все пак черешката на тортата е Деси Стоянова. Берковската красавица бе избрана за българският представител при жените за олимпиадата в Сочи. Шефовете на федерация бяха поставени пред дилемата коя българка  да замине за най-престижния спортен форум, тъй като за втора поредна зимна олимпиада България има само една квота в дамския биатлон.

"Изборът бе взет буквално в последния момент и натежаха резултатите от последния старт в Льо Гран-Борнан." – поясни в телефонен разговор за слушателите на РАДИО ВИДИН Павлина Филипова – член на Управителния съвет и дългогодишен треньор на Деси. "Това е най-добрият резултат на българка за изминалите три купи за сезона. Много съм щастлива и горда." – допълни още европейската ни шампионка. На 14 декември Деси  записа най-доброто си представяне в кариерата в Световната купа по биатлон. За пръв път тя попадна в зоната на точките на спринта на 7,5 километра във френския зимен център Анеси - Льо Гран Борнан. Деси финишира на историческата за нея 27-а позиция, на една минута и 5,5 секунди от победителката. За това и помогна и перфектната стрелба - берковчанката повали всичките си мишени. Така Деси спечели 14 точки за генералното класиране и стана фаворит за олимпиадата в Сочи.

По публикацията работи: Петя Генова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени