Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ и КРИБ: В три отрасъла трябва държавно стимулиране

Снимка: БГНЕС

Железопътният транспорт, тежката индустрия  и високотехнологичните отрасли са трите области на промишлеността, в които КНСБ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците виждат нужда от допълнителни стимули за развитие. Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров след среща с ръководството на КРИБ.

Според Пламен Димитров железопътният транспорт ще повлияе за развитието на досегашните и новите индустрии. Добивните индустрии на въглища и енергетиката, както информационните и биотехнологиите също имат нужда от държавни стимули, тъй като вече имат позиции  в България.

Ние мислим от КНСБ, че биотехнологичните производства също имат своето място в технологичните отрасли, естествено фармацията и производните й. Трябва да се следва логиката на пазара и там, където са се появили устойчиви производства, трябва да бъдат подкрепяни системно.

Двете организации са обсъдили и как да бъде въведена у нас дуалната система на образование. Пламен Димитров поясни, че този опит ще помогне при оформянето на работеща законова рамка. Постигнато е съгласие по предложение за изменение на закона за обществените поръчки:

Най-ниската цена не би трябвало да бъде единственият критерий, защото по веригата това носи след себе си неизпълнение на ангажименти, поемане на нереално ниски цени, неплащане към доставчици и неплащане на работни заплати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна