Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските католически епископи са във Ватикана на визита при папа Франциск

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес до 15-и февруари българските католически епископи ще бъдат във Ватикана на визита при папа Франциск. Срещата със Светия отец е предвидена да се проведе днес. Това е първата среща на българския католически епископат с избрания преди година нов духовен водач на Римокатолическата църква.

Сред темите, които ще бъдат засегнати по време на аудиенцията при Светия Отец ще бъдат въпросите за предстоящото през тази година канонизиране на двама папи, свързани с България - Йоан XXIII, станал известен като "българския папа", които десет години е бил апостолически визитатор на Светия престол у нас, и първия папа славянин Йоан Павел II.

По време на срещата с папа Франциск католическите владиците ще произнесат кратко обръщение и ще го запознаят с живота и състоянието на католическата църква в България, с нейните радости и проблеми.

След това папа Франциск ще се обърне със специално слово към българските католически епископи. По време на престоя си във Ватикана висшите ни католически духовници ще отслужат литургия на гроба на Свети Апостол Петър в едноименната базилика и ще посетят Конгрегацията за източните църкви, Папския съвет за насърчаване на християнското единение, както и Папския съвет за мигрантите и пътуващите.

Предишната визита "ад лимина" на българските католически епископи със Светия Отец се проведе през ноември 2005-а година по време на понтификата на папа Бенедикт ХVI.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени