Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи областният ученически турнир по шах във Видин

Снимка: ШК "Найден Войнов"

През тази седмица се изиграха ученическите турнири по шахмат за област Видин, съобщиха от Шах клуб "Найден Войнов".

 

Първите три места при учениците I и II клас бяха заети от първолаци. В рамките на 5 кръга първите четирима завършиха с еднакъв брой точки – по 4. Все пак Бухолц-ът определи Стефан Ангелов от Белоградчик да вземе купата за първо място и златен медал, втори остана Алекс Ангелов от СОУ "Иван Вазов", а трети – Ивайло Бойков от СОУ "Любен Каравелов". Впечатление на прави и второкласникът Добрин Александров. Именно тези четирима малки шахматисти получиха и правото да играят в турнира за големите – 3-4 клас.

 

Третокласничката Вероника Тодорова за втори пореден път спечели областния ученически турнир за 3-4 клас, който се отличи с пълна доминация на учениците от ОУ "Иван Вазов", които заеха първите 7 места в турнира. Втори остана Йоан Георгиев, на 3-то и 4-о място се наредиха третокласниците Захари Филипов и Росен Йонов, а второкласникът Добрин Александров доказа, че възрастта в шаха не е определяща и също с 5 точки, но по-лош бухолц зае 5-ото място. Отлично се представиха и първокласниците Алекс Ангелов и Стефан Ангелов. Общо 69 млади шахматисти изпълниха актовата зала на СОУ "Кирил и Методий", където се проведе турнира.

На 29 януари се проведе втория турнир за учениците 5-8 клас от област Видин в 6 кръга. Очаквано фаворитите Радостин Бушев /8 кл./ от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и Мартин Иванов /8 кл./ от ПГ "Асен Златаров" заеха първите две места, но подреждането след тях беше неочаквано и пълно с изненади. Цветомир Младенов в предпоследният кръг по-добре балансираше с времето и успя да победи третокласничката Вероника Тодорова, която триумфира еднолично предишния ден в по-малката възрастова група. Последният кръг обаче Цветомир загуби от Радостин Бушев, а Вероника спечели и така двамата заеха съответно 3-то и 4-о място с по 5 точки. След тях се наредиха 7 състезатели с по 4 точки, сред които Кристиян Ванков, Ева Обесникова, перспективният третокласник Денис Симеонов, Моника Иванова, Росен Райков и други.

В същото време най-добрите шахматисти от гимназиите "Асен Златаров" във Видин и тази в Дунавци се включиха в открит турнир. Големите момичета и момчета се бориха достойно и първите четирима взеха по 5 точки. Това са Росен Цветанов и Красимир Петков от Дунавци, както и Цветан Славчев и Деян Захариев от "Асен Златаров". Така междуучилищната борба завърши наравно.

Следващото шахматно събитие ще бъде градското първенство на Видин на 22 февруари, което ще започне в 10 ч.

По публикацията работи: Екип Клуб Спорт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени