Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Заради някои текстове в сегашните изборни правила може да се стигне до Конституционния съд

Цачева: Това ни излага пред европейските институции за начините, по които някой решава, че на 25-и май ще има избори "3 в 1"

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ изразиха притеснение от факта, че на Венецианската комисия е бил изпратен проект на изборни правила с текст, според който през 2014-а година ще бъдат произведени избори „три в едно”. Текстът беше коригиран, че изборите ще бъдат проведени през 2016-а година, но според Цецка Цачева и това е достатъчно, за да има съмнение за договорки на определени кръгове и опит за държавен преврат:

От момента, когато скандалният текст на параграф 12 в превод е изпратен до Венецианската комисия, са се случили някакви други инженерни процеси, за които няма откъде и как да бъдем уведомени, но в настоящата редакция действително този текст го няма. Това обаче не го прави по-малко скандален, защото ни излага пред европейските институции за начините, по които някой, някъде решава, че на 25-и май ще има избори три в едно.

"Тежка параноя" нарече подобни твърдения Мая Манолова от БСП. Тя обясни, че и в Изборния кодекс на Искра Фидосова е била заложена хипотеза за предсрочни парламентарни избори. А това е свързано с факта, че не трябва да има трудности при организирането на районите за гласуване.

От ГЕРБ казаха още, че заради определени текстове в сегашните изборни правила може да се стигне и до Конституционния съд:

Ако нещата се случват по начина, по който в момента върви гласуването, вероятно ще се стигне до жалба, до сигнал до КС, тъй като и във вчерашния ден сме свидетели как на коляно, след съгласуване между шефовете на парламентарните групи на мнозинството, аd hoc се променят текстове, което за такъв сложен нормативен акт изцяло променя неговата систематика и няма начин като резултат да не се стигне до изключително груби грешки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна