Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест за карловската Куршум джамия в Пловдив

| обновено на 14.02.14 в 12:25
Снимка: БГНЕС

Близо две хиляди души участваха в протеста пред Съдебната палата в Пловдив, където в 10 часа започна делото за карловската Куршум джамия по иска на мюсюлманското вероизповедание.

Охраната на съда беше подсилена с жандармеристи. Булевард "6-и септември" остана затворен за повече от два часа. Първи за протеста пристигнаха жители на Карлово. Те мотивираха присъствието си така:

Не можем да позволяваме, когато сме суверенна държава, член на Европейския съюз и на НАТО, да позволяваме на някои мераци на Главно мюфтийство, благодарение на едно недоразумение, което се нарича Закон за имотите на българските религиозни общности, и според мен това е една проява на неоосманизма, която се мъчат да прокарат сегашните турски политици в България. Всичко това има някаква първопричина, за да стигнем до тук. Защото доста години ни караха да забравяме, че сме българи. Има една сентенция - можехме да летим, а ни караха да пълзим. 

Към протеста се присъедини и група активисти на ВМРО, които пред турското консулство в Пловдив се опитаха да връчат протестна декларация срещу генералния консул Шенер Джебеджи. Поводът е негово писмо до Общинския съвет на Карлово, в което дипломатът призовава местния парламент да оттегли своя декларация от януари, която е в памет на хилядите жертви на Илинденско-Преображенското въстание и на Балканските войни и в нея се отправя призив към турската страна за извинение. 

В митинга се включиха и жители на Пловдив, както и футболни фенове от цялата страна.

СнимкаПротестът пред сградата на съда започна с химна на България. Бяха развети много знамена и плакати с надпис "Няма да позволим, Апостоле!". Чуваха се скандирания "Долу ДПС, само за България". Чуваха се гърмежи на бомбички, бяха хвърлени и няколко димки.

В началото на митинга председателят на Сдружението на българските футболни фенове Елена Ваташка каза, че са тук въпреки различията си, обединени от любовта към България: 

Защо сдружението на феновете стана обединително звено? Защото ние можем да сме различни, може понякога да имаме конфликти и вражди, но когато България е в опасност, всички сме заедно тук и ще я защитим.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че се надява на справедливо решение на съда, тъй като по думите му Куршум джамия е публична общинска собственост и паметник на културата:

Вярвам на справедливо решение на Пловдивския апелативен съд, защото и правните аргументи, и историческата справедливост е на наша страна. Успешното решение ще помогне на всички български градове и общини, които се борят за тази справедлива кауза.

В края на октомври миналата година Пловдивският окръжен съд върна на Главното мюфтийство Куршум джамия, която не е действащ храм от повече от един век. В Карлово веднага беше открита подписка, която подкрепиха хиляди жители на града и региона, последваха и протести в защита на културно-историческия паметник. Куршум джамия и прилежащият към нея терен са публична общинска собственост и реституцията им е недопустима. С тези и с други мотиви Община Карлово обжалва решението на пловдивските окръжни магистрати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна