Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се изложбата "Българска археология 2013"

Снимка: Венета Павлова

По повод днешния Ден на археолога в Националния археологически институт с музей в 18 часа ще бъде открита изложбата "Българска археология 2013". Обектите, включени в нея, обхващат епохи от ранната праистория до Средновековието. Експозицията ще остане в музея до края на март.

В изложбата "Българска археология 2013" са представени 17 обекта, различни по вид и хронология. Продължаващите проучвания на пещерите, праисторическите селищни могили Козарева и Юнаците, некрополът Балея, антична Аполония, средновековните български столици Плиска и Преслав.

Тази година съорганизатори на изложбата са 11 исторически и археологически музея в страната, които също участват с находки от своите фондове. Главен асистент д-р Камен Бояджиев каза: 

Находките, които откриваме - археологически, контекстите, в които ги откриваме, ни дават информация за живота на тези хора, за техния бит, за това как са се обличали, за техните вярвания, какви богове са почитали.

Поводът за тази изложба е да се направи един поглед назад, казва доцент Людмил Вагалински - директор на музея:

Много ми се иска през следващата година, настоящата вече, да не се занимаваме с такива неща, дали археологията е наука. Изпълнителната власт по-скоро да разчита на нас, да се допитва до нас, а не да се правят експерименти, които не са добре за държавата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна