Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив има ранени и арестувани при сблъсъци на протеста в защита на Куршум джамия

Снимка: БГНЕС

Ранени и арестувани има в Пловдив, след като днешният законен протест в защита на карловската Куршум джамия, продължил повече от два часа, прерастна в гражданско неподчинение. Над 2 хиляди футбулни фенове от цялата страна, към които се присъединиха и граждани от Карлово и Пловдив, преминаха в шествие по централната  пешеходна улица и нападнаха с камъни Джумая джамия, като изпочупиха много от стъклата на сградата.

Със скандирания "България" и "Долу ДПС" участниците в шествието останаха за няколко минути пред сградата на турското консулство, но до нападения не се стигна, тъй като тя беше плътно охранявана от части на жандармерията в много широк периметър. Протестиращите се прехвърлиха към бул. "Цар Борис Трети обединител", където се намира централата на ДПС, като започнаха да хвърлят павета и да рушат "Лафка" на една от спирките. При опита на полицаите да ги спрат към тях полетяха камъни и в този момент жандармеристите нападнаха с палки футболните фенове. Няколко от тях бяха ранени, двама са с по-сериозни травми и се наложи да бъдат извикани линейки, за да им бъде оказана медицинска помощ. След успокояване на обстановката протестът се премести отново до сградата на Съдебната палата, където последва кратък митинг, завършил с призив от страна на председателката на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка за гражданско неподчинение при всяко следващо дело от страна на мюсюлманското вероизповедание за връщане на вакъфските имоти. Последва и задържане на няколко души, един от участниците в протеста каза:

Просто ги дръпнаха и сега чакаме да разбереме какво се случва. От София съм и съм привърженик на "Левски", но не съм тука в качеството си на привърженик, а на човек, който защитава каузата, за която сме се събрали всички. Наречете го така, че винаги човешкото право е над държавното право. И когато всички други методи, за да се постигне справедливост, са изчерпани, това е начинът.

Елена Ваташка: Всичко, което се прави в рамките на негодуванието, недоволството и нетърпимото положение в България. България не се управлява от никой друг, освен от сараите на Ахмед Доган и централата на ДПС. Такова нещо няма. Това е някакъв тоталитаризъм, неоосманизъм.

Попитана за по-нататъшните им действия, Ваташка отговори: Не мога да кажа. Това са си свободни техни общности, които всеки един момент могат да решат нещо.

Протестиращите вече се оттеглиха и в центъра на Пловдив няма напрежение. Възстановено е движението по бул. "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември". Остават под засилена охрана Джумая джамия, турското консулство и Съдебната палата. Колкото до днешното заседание за собствеността върху Куршум джамия в Карлово, решението на Апелативния съд ще бъде оповестено в законовия едномесечен срок.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени