Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет във Видин прие бюджета за 2014 година

2
Общинският съвет във Видин гласува без дискусии бюджета за годината
Снимка: РАДИО ВИДИН

Без дискусии общинските съветници във Видин гласуваха бюджета за годината. Изказвания от трибуната имаше само по три от точките в дневния ред.

33 549 000 лева ще е бюджетът на общината за настоящата година. 16 милиона лева се очакват от местни приходи. Приета е и наредба, по която ще се съставя тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности. Общинският съвет гласува поименния списък за капиталови разходи. 70 хиляди лева са предвидени за ремонт на помещение в настоящата жп гара, което да се ползва за общинска автогара. Гласувано е също Общината да участва в търг за наемане на помещение от 97 квадратни метра, собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура", което ще се ползва за чакалня на общинската автогарата.

"В момента Община Видин не разполага със собствена автогара. Бившата автогара е продадена от един предходен мой колега.  В началото, когато дойдохме на власт, ние бяхме с визия, че Видин трябва да има автогара. През миналата година се водеха усилени преговори и разговори с Национална компания "Железопътна инфраструктура" в посока как точно да намерим законовия способ да придобием чакалня, тъй като изискванията са да има такава. Заедно с главния архитект и с други колеги, с Общинския съвет стигнахме до мисълта, че най-удобното място, което е реализуемо за автогара и би било достатъчно представително като сграда и като място и е удобно и комуникативно, тъй като има изисквания автогарата и жп-гарата да бъдат на определено отстояние една от друга, ние се спряхме на това помещение на настоящата жп-гара. Сградата е паметник на културата- прекрасна сграда, която може да се смята и за лице на Видин.
Процедурата, по която сме тръгнали, е да кандидатстваме на търг, с който да наем помещението от НКЖИ. След като наемем помещението, заедно с транспортната комисия ще бъде определен подхода. Предварителните разговори, които сме водили, са пристигащите автобуси да спират на паркинга, който сега се ползва от такситата до новата сграда на жп-гарата. Там ще бъдат направени навеси, през които гражданите ще могат да преминават, за да отидат до чакалнята на гарата. Ще се отнеме от тротоара пред входа на гарата откъм пощата- старият официален вход на гарата и там ще се направят съответните перони, от които ще тръгват заминаващите автобуси. Идеята ни е да създадем един модерен, лъскав вид на новата ни автогара, с модерно осветление, с електронни табла, каси за продажба на билети на съответните фирми. От там ще потегля и градският транспорт, и междуградският. Идеята е, че пристигащите и със железопътния транспорт ще могат веднага да ползват автотранспорта. Вчера преговарях с един превозвач, който даде много добра идея- да има така наречените чартъри- микробуси, за които клиентите, още преди да са тръгнал за Видин да могат да си купят билети и да се обвърже достъпът до територията на Видин с едно влизане в интернет. Идеята е да създадем нещо ново и модерно, което да е поне толкова хубаво, колкото са спирките на метрото в София
"- обясни кметът Герго Гергов, който е вносител на предложението да се участва в търг за наем на помещението за срок от 10 години. Първоначалната тръжна цена за месечнен наем е 575 лева.

Общинският съвет гласува и програма за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост. Според нея до края на годината се очакват 680 хиляди лева приходи от наеми на жилища и имоти и 380 хиляди лева от продажби. На заседанието днес съветниците гласуваха и 187 хиляди лева да бъдат предоставени за спортни дейности в общината. От тях 130 ще са за клубовете, а останалите за възнаграждения на треньорите. 10 хиляди лева от бюджета на общината ще бъдат отделени за летен лагер в Кранево, където ще бъдат изпратени 40 изявени ученици. На Общинския съвет по наркотични вещества във Видин ще бъдат предоставени 8 хиляди лева за организиране на информационни кампании. Против гласува съветникът Цецо Иванов, който обясни вота си:

"Защо гласувах против- защото този Общински съвет за борба с наркотици е мъртъв. Той не развива никаква дейност и независимо, че средствата, които сме гласували са малки, са излишно похарчени. Офисът ми е до училище "Цар Симеон Велики". Знам, пред кантората ми идват децата да попушват и цигари, и други работи, а пък живея до математическата гимназия, там пък до мен пушат децата от математическата гимназия. Е, никъде не видях този общински съвет или някой от тях да отиде на мястото, където пушат децата. Тази дейност не се развива. Излишно се харчат пари и съм страшно против седем хиляди лева да дадем за разни измислени, недовеждащи до практически резултат мероприятия и 1 500 лева да платим командировка на някой, който нищо не е свършил да отиде на банкет в някаква европейска столица. Затова съм гласувал".  
 
В началото на заседанието Общинският съветник от Коалиция "Обединение за Видин" Генади Велков прочете декларация, с която от името на Общинския съвет изразява възражение срещу разпределението на средствата по Публичната инвестиционна програма на правителството "Растеж и устойчиво развитие на регионите".
"Община Видин депозира пред Областната управа 7 проектни предложения на стойност 12 688 946 лв. за финансиране по програмата"- пише в декларацията. Посочени са проектите, по които е поискано финансиране. Според Генади Велков за цялата община са предоставени 500 хиляди лева, които са една трета от поисканата сума за ремонт на сградата на училище "Екзарх Антим I". В декларацията не е посочено, че средства ще бъдат отпуснати по проекта за ремонта на надлез по булевард "Панония" на стойност 2,7 млн. лв., който също е подготвен от Общината. Посочва се още, че отпуснатите средства са крайно недостатъчни, предвид факта, че община Видин е от най-бедните в Европейския съюз.

"За да не продължава община Видин да бъде в това състояние, се обръщаме към Вас, г-н министър- председател, с настояване да преразгледате решението си и да включите останалите изготвени от Община Видин проектни предложения за финансиране със средства по Публичната инвестиционна програма на правителството "Растеж и устойчиво развитие на регионите"- се казва в декларацията, адресирана до премиера Пламен Орешарски.

Без коментари по темата декларацията беше подкрепена от 29 съветници, трима гласуваха "въздържал се".

След заседанието Генади Велков обяви, че в Общинския съвет ще бъде създадена група "Реформаторски блок", в която освен настоящите партньори от десни партии, ще влязат и двама изключени от групата на ГЕРБ съветници. Единият от тях е Светослав Славчев, който е и бивш председател на Общинския съвет. В групата няма да членува заместник- председателят на Общинския съвет Павел Паунов. Въпреки, че като областен координатор на партията "България на гражданите" Паунов е член и на Реформаторския блок, той няма да е в новата група. Паунов влезе в състава на Общинския съвет от Съюза на демократичните сили, но след като оглави друга партия, беше изключен от групата на бившите си коалиционни партньори от "Обединение за Видин".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна