Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наше момиче в One Billion Rising

Снимка: Ива Колева, личен архив


На 14 февруари в 19:00 часа пред Съдебната Палата в София ще се състои Флашмоб Един милиард се изправят за справедливост- за да "строшите оковите" на насилието срещу жени и момичета. Акцията е част от глобалната кампания Един Милиард се Изправят (One Billion Rising).

На събитието ще присъства и видинчанката Ива Колева, която е едно от лицата на кампанията. Тя е филолог по образование, в момента работи като коректор и редактор на художествена литература:
 
"Няма как да не подкрепя тази кампания, това е много важен и наболял проблем. Дори и да не си преживял подобно насилие, трябва да бъдеш съпричастен. Подкрепям инициативата и емоционално и рационално, по всякакъв начин. Тя е в подкрепа на жените, претърпели насилие на публични места, на полова основа, физически, сексуално, вербално, всякак! На 14 февруари- деня на влюбените, ще се представи любовта като контрапункт на насилието."

Снимка"Елате за 15 минути и покажете солидарност с правата на жертвите на насилие на полова основа! Доведете си Валентинката, или Трифона, ако желаете! Така България се включва в световната кампания против насилието One Billion Rising 2014: Да танцуваме заедно!"- призовават от страницата си във Фейсбук организаторите на събитието. И допълват защо трябва да бъдат подкрепени:
 
"В България 57% от жените са претърпели насилие на публични места, но едва 54% от тях смятат сексуалното насилие за сериозен проблем, според изследване на Алфа Рисърч от 2011-та година. По-малко от една трета (27%) от жените имат доверие на съдебната система да ги защити след посегатлество, а 87% от обществото смятат за необходимо въвеждането на по-строги мерки срещу сексуалните насилници. В световен мащаб една от всеки три жени е жертва на сексулано насилие, според доклад на ООН от 2003-та година."
 
Самият Флашмоб представлява предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво действие, след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило. Флашмоб е особен вид представление, разчитащо на случайна публика. Това е вид изкуство, което е извън политиката, религията и икономиката. Участниците нито плащат, нито им се заплаща. Такива събития се организират обикновено чрез интернет, от социалните мрежи и в по-голямата си част хората не се познават помежду си.

През 2013-та година подобни акции са се състояли в 207 държави. Тази година за пръв път и България ще стане част от глобалното Движение За Справедливост. Събитието ще се състои на 14-ти Февруари, в 19:00 часа, пред Съдебната Палата в София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна