Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия планира да реформира контраразузнаването си и да засили следенето на чужди агенти

След разкритията за американски шпионаж, Германия планира да реформира своята служба за контраразузнаване и да засили следенето на американски и други агенти, действащи под дипломатическо прикритие на германска територия. За това съобщават информационни агенции, като се позоваха на германското сп. "Шпигел".

Германските власти напредват с плана за значително увеличаване на персонала на контраразузнаването и наблюдение на посолства на страни като Съединените щати и Великобритания.

Германия възнамерява да се стреми да получава по-пълни данни за сътрудниците на специалните служби, акредитирани към дипломатически представителства на нейна територия, и за техническото обслужване на сградите, където са разположени мисиите.

Германският Канцлер Ангела Меркел вече обяви, че по време на посещението си в Париж идната седмица ще повдигне въпроса за шпионирането, включително искането й за приемане на минимални стандарти от ЕС за защита на личния живот.

Германия също така може да започне наказателно разследване, което да установи дали шпионажът, извършен от американската Агенция за национална сигурност, е нарушил германските стандарти за защита на личните данни.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна