Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска парламентарна делегация пристига на официално двудневно посещение в Хърватия

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, пристига на официално двудневно посещение в Хърватия. Визитата е по покана на председателя на Държавния сабор Йосип Леко. В състава на парламентарната делегация са включени депутати и членовете на групата за приятелство с хърватския парламент Захари Георгиев и Диана Йорданова. В програмата на посещението са предвидени разговори на най-високо равнище. 

Визитата започва с посещение на Хърватския сабор, където председателят на парламента Михаил Миков ще бъде приет от своя хърватски домакин Йосип Леко. По-късно парламентарната ни делегация ще посети в Загреб българския православен "Св. Юрай" ("Св. Георги"). Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще бъде приет от президента на Хърватия Иво Йосипович. След това българските парламентаристи ще разговарят с първия вицепремиер и министър на външните работи и европейските въпроси г-жа Весна Пусич.

В програмата на делегацията е включена среща с българската общност в Хърватия.

На 18-и февруари председателят на парламента и народните представители ще посетят главното пристанище на Хърватия - град Риека. Те ще разговарят с председателя на областната управа на Приморско-Горанска област Ерик Фабиянич, с кмета на Риека Войко Оберснел и с директора на Пристанищното управление на града Владо Мезак.

Българско-хърватските отношения са безпроблемни и без открити въпроси по дипломатически оценки. С влизането на Хърватия в ЕС през лятото на 2013-а г., заедно с България, страната ще работи за стабилизацията на Западните Балкани и за европейската интеграция на региона. 

Освен това двустранните икономически отношения между България и Хърватия трябва да бъдат стимулирани, защото се наблюдава спад на търговския ни стокообмен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна