Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според "Атака" опитите да се върне агитацията на майчин език поставят под въпрос бъдещето на НС

| обновено на 17.02.14 в 11:50
Снимка: БГНЕС


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира в кулоарите на парламента, че ако се направи опит да се върне въпросът за агитацията на майчин език, то се поставя под въпрос бъдещето на 42-рото Народно събрание. Ние смятаме, че не може да си затваряме очите пред наглостта, с която ДПС започва да преяжда с власт. Всичко това е възмутително. И не беше такава идеята за технократския кабинет на Орешарски. Ако се опитат по някакъв начин да върнат този въпрос, това ще бъде суперскандално и не знам дали изобщо тогава трябва да съществува тоя парламент повече. На въпрос дали има опасност за съдбата на парламента от тук нататък, Сидеров отговори: Има, разбира се, никой парламент не е вечен.

В началото на пленарното заседание от "Атака" поискаха депутатите да излязат с декларация срещу изказването на Хюсеин Хафъзов от петък. Сидеров посочи пред депутатите, че в петък от трибуната се е чуло антибългарско и антидържавно изказване, несъобразено с Конституцията и културните традиции на България.

Председателстващият заседанието Мая Манолова обясни, че по време на на извънредното заседание с предварително обявен дневен ред не е възможно да се вкарват точки. Освен това от "Атака" не са дали и писмено предложение предварително, както е по правилник. Манолова каза още, че искане за разглеждане на предложението е възможно да се направи най-рано в сряда, когато е и редовното заседание. След отказа всички депутати от "Атака" излязоха от залата. Но все пак депутатите на "Атака" внесоха това предложение за декларация в деловодството.

Депутатите на ГЕРБ пък излязоха от залата малко след като започна гледането на Изборния кодекс. Георги Андонов от ГЕРБ използва процедурна хватка и поиска поименна проверка на кворума, за да се види дали останалите депутати на БСП и ДПС са достатъчни да бъде продължено засезанието. След преброяването се оказа, че няма кворум и заседанието беше прекратено.

Още от днешния пленарен ден чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна