Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агустин Диас де Мера:

Основен проблем за ЕС е кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основното предизвикателство пред ЕС остава кризата. Това каза за Радио България евродепутатът от групата на ЕНП Агустин Диас де Мера, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Той бе гост на Третото национално събрание на ГЕРБ в София, което преизбра за лидер на партията Бойко Борисов.

Сто дни преди евроизборите двете водещи политически сили в Европа – ЕНП и ПЕС, започнаха да стягат редици в битката за мнозинството и нов шеф на ЕК чрез крилата си у нас ГЕРБ и БСП. На изборите през май т. г. българите за първи път пряко ще избират управляващите органи на Съюза. Първо заявка дадоха левите с шефа си Сергей Станишев, шеф и на ПЕС. Седмица по-късно шефът на ЕНП (дясно-център) Жозеф Дол даде рамо на посестримата си ГЕРБ. С основно послание „повече Европа“ именно срещу кризата. Защото по думите му Европа не е проблемът, а решението.

Нужна е повече Европа, заяви той, за по-добро икономическо управление. За контрол над банките и гарантиране на спестяванията на европейците. За по-голяма данъчна и социална хармонизация, и за да се избегне социалният дъмпинг. За една еврообщност на научните изследвания и иновацията, за да се разшири обхватът на икономическия растеж. Но и на енергетиката, за да се гарантира енергийната ни независимост.

Кой е основният проблем за ЕС и България днес?

Естествено, най-голямото предизвикателство, пред което е изправена Европа, е икономическата криза. Това остава най-големият проблем, който трябва да решим. Той е най-същественият проблем и за България. Но правителството на Бойко Борисов (ГЕРБ, юли 2009-февруари 2013) се справи много добре, за да може да предпази България от възможно най-тежките и поразяващи удари на кризата. За да се реши този изключително тежък проблем обаче, трябват не само добри управленски политики, а и жертви. Жертви от страна на гражданите. Защото именно от тези жертви, които гражданите на ЕС ще направят днес, ще произтече бъдещето на нашето поколение, на нашите деца. И партията, която може да управлява най-добре бъдещето на българите, според мен, е ГЕРБ.

Според неотдавнашно изследване корупцията е проблем за целия ЕС. Трябва ли да се прилага механизъм срещу нея за всички страни?

По този въпрос няма никакво съмнение в ЕС – категоричен бе Агустин Диас де Мера. – Миналата седмица имахме среща за корупцията в Съюза. И трябва да ви кажа, че това е едно ужасно явление, срещу което трябва да се борим на всички нива в Европа – институционално, политическо, а и социално.

Това потвърди и шефът на ЕНП Жозеф Дол в отговор на въпрос, притеснен ли е за България заради политическата нестабилност и протестите от над 200 дни у нас с искане за оставка на правителството на малцинството на БСП и ДПС:

Когато виждам една неясна политика, когато виждам как функционират съдебните системи в Европа, и особено в България и Румъния, смятам, че Европа трябва да се намеси. Правовата държава трябва да просъществува в Европа като цяло и във всяка от страните-членки по отделно.

В началото на март се очаква да станат ясни евролистите на българските партии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна