Eмисия новини
от 22.00 часа

Иван Тотев: Община Пловдив реагира в рамките на закона при протестите

Снимка: БГНЕС

Община Пловдив е реагирала в рамките на закона при протестите срещу мюфтийството в петък, заяви в първото си официално изявление кметът на града Иван Тотев. Полицията и прокуратурата обвиниха кмета, че въпреки настояванията им не е прекратил протеста навреме и така се е стигнало до нападението над Джумая джамия и безредиците близо до офиса на ДПС.

Тотев подчерта, че от миналия февруари в Пловдив непрекъснато има протести и че винаги всички институции са работили в синхрон за опазването на реда. По думите му, в предварителните данни на МВР за предстоящите протести не е имало нищо притеснително, а и откакто Община Пловдив веднъж е била осъждана за забранен протест, администрацията се съобразява с това. След като е била уведомена за митинга до Съдебната палата в петък , общината е издала съответното разрешително за неговото провеждане от 9.30 до 11 часа  . 

Категорично, с този уведомителен режим, ние сме постъпили по начина, по който го изисква законът. Много неприятна ситуация от гледна точка на последващите събития, но в случая не може да имаш прогнозируеми данни, които категорично да дадат становище и на нито един служител в Община Пловдив мнението не бе такова. 

Иван Тотев нарече "нормално" забавянето на документацията за прекратяване на протеста с един час като уточни, че след 13.30 часа е получено писмото на МВР в общината. В него полицията е поискала от кмета  да прекрати шествието, съобразно правомощията му по Закона за събитията, митингите и манифестациите, след преценка, че протестът излиза извън рамките на разрешените места за провеждането му:

Ние не сме институция, която може за две минути да реагира.

Тотев каза още, че Община Пловдив няма да влиза в институционален дебат и категорично осъжда "всяка проява на насилие и всяко застрашаване на публична и частна собственост".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.