Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха оправдателните присъди на Цонев, Попов и Сантиров

temida

Софийският апелативен съд потвърди оправдателните присъди по делото за подкуп на бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Решението обаче не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

Тримата първо бяха оправдани от Софийския градски съд, който подложи на критика работата на прокуратурата по делото. Съдия Иван Коев игнорира събраните със специални разузнавателни средства доказателства, заради нарушената процедура по искането и прилагането им. Под въпрос беше поставена и автентичността на видеозаписите на срещите между Попов, Сантиров и основния прокурорски свидетел - настоящия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, на която се договарят и предава подкупа, целящ да осигури чадър над разследвания за действията му като военен министър Николай Цонев. Нещо повече, съдия Иван Коев се усъмни, дали в случая не става дума не за предлагане, а за провокация към подкуп от страна на Петров, който в съдебните среди е известен като Петьо Еврото. 

Част от екзотиката на делото, заради което беше сезиран и Европейският съд по правата на човека, е арестът на Цонев и репликата на вече бившия заместник градски прокурор Роман Василев към него: "Господин Цонев, обвинен сте в престъпление корупционно, и тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като за всеки престъпник - на колене!".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна