Eмисия новини
от 13.00 часа

Започва отбелязването на 141 години от гибелта на Васил Левски

Паметник на Апостола ще бъде открит днес в Димитровград, Сърбия

Снимка: БГНЕС

В Карлово започва отбелязването на 141 години от гибелта на Васил Левски. Тази вечер на едноименния площад в родния град на Апостола ще се състои възпоменателна церемония. По-късно възпитаниците на Средното общообразователно училище "Васил Левски" ще представят в залата на читалището спектакъла "Свободата е семе...".  В сряда, в деня на гибелта на Левски, в църквата "Света Богородица" ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида в памет на Апостола. Традиционният митинг-поклонение ще се проведе отново на площад "Васил Левски".

Във Велико Търново днес ще има общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски по повод 141 години от неговата гибел. Двата музея, свързани с живота на Апостола на Свободата, ще бъдат отворени за  безплатни посещения.

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит днес в Димитровград, Сърбия. На събитието ще присъства министър-председателят Пламен Орешарски. Преди това той ще се срещне със сръбския си колега Ивица Дачич, ще разговаря с представители на Националния съвет на българите в Сърбия и ще посети българската паралелка в училище "Св. св. Кирил и Методий".

Най-голямото средно общообразователно училище в Ловешко отбелязва 70 години откакто носи името на Апостола. Училището е получило лиценз като изпитен център на Мicrosoft IT Academy. Патронният празник на първата гимназия в Троян ще премине под мотото "70 години с твоето име, Апостоле", обясни директорът Розалина Русинова. За празника ще бъде открита и изложбата "Левски в сърцата на поколенията" с рисунки и фотографии, направени от учениците Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени