Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напрежение пред фабрика за минерална вода в Хисар заради изграждането на канализация

Снимка: Община Враца

В Хисар, пред фабриката за бутилиране на минерална вода днес възникна напрежение заради недопускане на строителен екип, който по заповед на кмета на града Пенка Ганева трябва да започне работа по изграждане на канализация. Стигна се до намесата на полицията. Двама работници бяха арестувани за възпрепятстване на строителните работи, но по-късно бяха освободени. В момента представители на общината и адвокат на фирмата водят преговори за изход от проблема.

Проектът за изграждане на канализация е на стойност 33 милиона лева и се финансира със средства от Европейския съюз по Оперативната програма "Околна среда". От общината се страхуват, че ако се забавят с изпълнението, ще се наложи да се плащат големи неустойки. Според собственика на фирмата Димитър Консулов няма изготвен общ план, предписан от Инспекцията по труда, за създаване на безопасни условия за труд. Това е и причината работниците да се противопоставят днес на влизането на строителната техника. По думите на Консулов, който в момента е в чужбина, във фирмата се бутилира вода и се изискват идеални хигиенни условия. Той каза още, че иска само да се спазват законите и че е упълномощил адвокат да преговаря с общината за създаване на план за съгласуване. 

Двете страни продължават разговорите до постигане на съгласие.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.