Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания представи нови правила за ограничаване на достъпа за имигранти от ЕС до социални помощи

| обновено на 19.02.14 в 10:39
Снимка: Добромир Видев

Емигрантите от Европа ще трябва да представят доказателства, че печелят поне 150 паунда на седмица в продължение на три месеца, за да могат да кандидатстват за социални помощи във Великобритания, оповести министърът на труда и пенсиите Йън Дънкан Смит.

Мярката влиза в сила от 1-ви март за всички имигранти от Европейския съюз. Само покриващите изискванията ще получават статут на работници. Прагът от 150 паунда е определен на базата на седмична заработка за 24 часа труд при минимално заплащане.

Йън Дънкан Смит заяви, че целта на правителството е да гарантира, че британската икономика помага на хора, които искат да работят упорито, да се трудят според правилата и да допринасят за развитието на страната:

Британското общество има право да е загрижено имигрантите да дават принос за страната, а не да се възползват от великодушната ни социална система, изтъкна министърът на труда и пенсиите.

Междувременно, по последни данни на Юростат, Великобритания продължава да е най-атрактивна за емигрантите в рамките на Европейския съюз, изпреварвайки страни като Германия и Испания въпреки опитите на властите да ограничават имиграцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна