Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният праг за влизане в НС остава 4%, отпадна въвеждането на мажоритарен вот

| обновено на 20.02.14 в 13:03
Снимка: Дневник

Окончателно отпадна въвеждането на мажоритарен вот в новите изборни правила. Изборният праг за влизане в Народното събрание остава 4 процента, въпреки че от ГЕРБ настояваха той да се намали на 3. За Народното събрание и за Велико народно събрание ще се гласува по пропорционална система. Избирателите ще отбелязват едно свое предпочитание за определен кандидат в партийната листа, но процентът на т. нар. "преференция" ще се гласува със следващите текстове. Българите, които живеят извън страната, но имат постоянен адрес у нас, ще могат да се вписват в избирателните списъци и да гласуват срещу удостоверение от общината.

От БСП отчетоха, че предложението им в миналото за мажоритарен вот е било грешка. Янко Янков от ДПС също подчерта: Ние, останалите парламентарни групи, не сме против мажоритарния избор, но ние сме против имитацията на мажоритарен избор.

Павел Шопов
от "Атака" заяви: Аз ще ви кажа защо ГЕРБ отново поставят въпроса. Това е носталгията. Който е ял баницата, иска пак безплатно да я яде. Народни представители в миналото Народно събрание в повече -  просто им паднаха от небето.

Светослав Иванов
от ГЕРБ, обвини левицата, че с гласуването против мажоритарния вот са подвели гражданите.

Това беше едно от основните искания. Искате всички кандидати да бъдат обвързани чрез партийните каси. Това е проблемът, защото ако влязат независими, тогава вие няма да можете да работите по начина, по който са работили 20 и кусур години.

Янко Янков от ДПС репликира депутата от ГЕРБ.

Направете една справка за 4 години кой мажоритарен кандидат, издигнат от партия, е гласувал различно от своята парламентарна група. Ако има един такъв, покажете го.

От ГЕРБ настояваха падане с процент на бариерата за влизане в парламента с аргумента да се разшири представителността в Народното събрание. Светослав Иванов коментира:

Хората искат статуквото да бъде променено, а не да бъде капсуловано Народното събрание и то да бъде запазено за определени партии. Вие не искате да се разбие статуквото. Това е проблемът.

Мая Манолова обясни мотивите на управляващите против намаляването на изборния праг:

Ние имаме един от най-ниските прагове и това е така, за да има достатъчно представителност и достатъчно доверие за партиите, които ще влязат в парламента. Иначе можем да го направим два, един или изобщо да няма праг, така че всяка футболна агитка да има свои представители в парламента.

Депутатите окончателно отхвърлиха на второ четене предложението на ГЕРБ за запазване на мажоритарния вот на 200 от 400-те депутати във Велико народно събрание. Прагът за преференциите все още не е ясен. Депутатите дебатират предложение за обособяване на 2 изборни района в област Варна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени