Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчера беше денят с най-много жертви в Украйна от началото на протестите, пише ГАРДИЪН. Загинаха десетки, ранените са стотици, а точният им брой не може да бъде установен. Протестиращите пометоха хиляди полицаи от силите за борба с безредиците, установявайки контрол над центъра на Киев. Опората на властта на президента Виктор Янукович беше заплашена, а много жители на столицата търпеливо строиха барикади в дъжда и студа, разказва вестникът. 

НЮ ЙОРК ТАЙМС отбелязва, че Виктор Янукович е загубил най-малко десетина политически съюзници, включително кмета на Киев, който напусна управляващата Партия на регионите в знак на протест срещу кръвопролитията. Гледката на надупчените от куршуми тела шокира страната и света, а широкото използване на огнестрелни оръжия и от двете страни е ново и зловещо предзнаменование за протестното движение. 

Списание ФОРБС смята, че сблъсъците в Украйна не са конфликт между Изтока и Запада. Повечето протестиращи не искат нито да се отделят от Русия, нито незабавно да се присъединят към Евросъюза. Украинската криза е по-близка до събитията в Сирия и проблемите на Северна Корея. 

ВАШИНГТОН ПОСТ отделя внимание на стереотипите, свързани с кризата в Украйна. За описание на събитията често се прибягва до употреба на исторически клишета. Те нерядко обслужват интересите на тези, които ги използват, а понякога са просто лош начин за опростяване на нещата. Вестникът предлага и списък с най-често използваните понятия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени