Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията и протестиращите в Киев одобриха проектоспоразумението с Янукович

| обновено на 21.02.14 в 15:48

Полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че споразумението за уреждане на кризата в Украйна ще бъде подписано всеки момент. Споразумението е "добър компромис за Украйна. Дава шанс на мира и отваря пътя за реформи и за Европа. Полша и ЕС го подкрепят," се казва в съобщението на Шикорски в социалната мрежа Туитър.

Тримата опозиционни лидери - Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок са в президентството и са готови да подпишат споразумението с президента Виктор Янукович, което предвижда предсрочни президентски избори, реформа на конституцията и сформиране на правителството на националното единство.

По-рано пред вестник "Билд" Кличко е заявил, че опозицията ще подпише споразумението, а външните министри на Германия и Полша - Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски получиха съгласието на представители на протестиращите в Киев за споразумение с властите. Двамата министри посетиха Майдана, за да обсъдат с протестиращите проекта на споразумението за излизане от кризата. 

Друг опозиционен лидер - Олег Тягнибок заяви, че Съветът на протестиращите на Майдана ще подкрепи проектоспоразумението на президента Янукович при условие, че настоящият вътрешен министър Виталий Захарченко и главният прокурор Виктор Пшонка не участват в евентуалното временно правителство. Несъгласието от страна на демонстрантите в Киев беше главната пречка пред властите и опозицията да постигнат споразумение за излизане от политическата криза в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна