Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Рибново" стигна и до парламента

Снимка: БГНЕС

Казусът "Рибново" стигна и до парламента. Партия ГЕРБ излезе с декларация, че това е поредният опит за насаждане на етническо напрежение. От ДПС пък отговориха, че ГЕРБ имат интерес да има такова напрежение.

В декларацията Цвета Караянчева посочи, че директорът на училището Манчо Джуркин е получил по куриер заповедта си за уволнение, а в нея нямало никакви мотиви за освобождаването му. Според ГЕРБ той е поредният директор в района на Гоце Делчев, който губи работата си под диктовката на ДПС и на депутата Ахмед Башев. Всички действия на ДПС и Ахмед Башев в района на Благоевград, Гоце Делчев и Гърмен подклаждат напрежение от етнически характер, казват още от ГЕРБ. Цвета Караянчева:

БСП, ДПС и "Атака" подготвяте електоратите си - за наближаващите предсрочни избори. От ГЕРБ обаче предупреждаваме, че заиграването с етническата карта като разменна монета за политически игри е изключително опасно. Осъждаме опитите за трупане на политически дивиденти по този начин. Единственият изход от тази ситуация е оставка на правителството на тройната коалиция, разпускане на Народното събрание и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

В лични обяснения Ахмед Башев заяви, че директорът има повече от 50 нарушения, сред които и изпит на деца в столовата, а не в класната стая, и допълни:

В Рибново живеят три хиляди души помаци. Там няма други хора, за какво етническо напрежение говорите? Вашият кандидат, който вие назначихте и срещу когото хората на Рибново спряха три дни децата си от училище преди година и половина, сега го защитавате, като го представяте за някакъв друг. Вашата цел е да има проблеми в помашките и малцинствените райони, да не могат да се образоват нашите деца и да стоят там мирно и кротко. Няма да се случи това нещо. Те ще се образоват, както и вие се образовате, каза депутатът от ДПС и бивш кмет на община Гърмен Ахмед Башев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени