Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото председателство поставя акцент върху здравословното хранене на децата в страните от ЕС

плодове
Снимка: РАДИО ВИДИН
Гръцкото председателство поставя акцент върху здравословното хранене на децата в страните от Евросъюза. В страната вече се прилага програма по безплатно снабдяване на училищата с плодове. Проблемът с нездравословното хранене на децата е актуален за всички страни от Европа. Промяна в хранителните навици на подрастващите е част от политиката на гръцкото министерство на здравеопазването. Като временен председател на Евросъюза, Гърция включи темата и на ниво Съвет на министрите на аграрното развитие.

В Гърция, през настоящата учебна година вече се прилага тази програма. В началните и средни училища се раздават безплатно на децата сезонни плодове – ябълки и портокали, както и пресни плодови сокове.Само за областите Атина и Солун стойността на програмата е за над 3 милиона евро. Доставчик е фирмата с най-високо качество на плодове, предлагани на гръцкия пазар.

Гръцкото председателство настоява тази програма да се въведе във всички страни от Евросъюза, а децата да получават безплатно и зеленчуци, и мляко. Целите са не само да се подобри качеството на храната на децата, а също и да се създадат навици по опазване на околната среда и интерес към производството на плодове и зеленчуци.

В икономически аспект, всяка европейска страна оказва и подкрепа на местните производители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна