Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Месни заговезни

2
Снимка: Архив РАДИО ВИДИН

На 23 февруари православната църква отбелязва Неделя Месопустна. "Това е последната неделя, в която всеки един християнин, който подготвя себе си за Великия пост, за последно консумира местни хранителни продукти." Това съобщи архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин "Свети Димитър Солунски".

"От тази неделя до другата, която е Сиропустна, всеки християнин може да консумира само млечни хранителни продукти, като на Сирни заговезни, Сиропустна неделя- това е втори март, за последно консумираме млечни хранителни продукти. Тогава е и денят на всеопрощението. Трети март е първият ден на Великия и спасителен пост, така че на 23 февруари , в деня Месопусна неделя ще се поздравим на светата литургия с тази подготовка за Великия пост, както и ще призовем молитвеното застъпничество на св. Поликарп, епископ Смирненски, чиято памет са отбелязва на 23 февруари. Също така, на този ден ще бъде направен благодарствен молебен в патриаршеския храм "Св. Александър Невски" по повод една година от избирането на  Негово светейшество патриарх Неофит за предстоятел на Българската православна църква"- каза архимандрит Поликарп.

Днес православната църква почита и паметта на свети Поликарп, епископ Смирненски. По този повод във видинския катедрален храм в 9 часа ще бъде отслужена литургия.
 допълни архимандрит Поликарп.

"Светата божествена литургия ще бъде отслужена епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан, който ще отправи своя благослов към вярващите християни и ще ги призове с чест достойнство, с открити сърца и души да започнат своята подготовка за Великия и спасителен пост"- допълни архимандрит Поликарп.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна