Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майгрейшън матърс“: Няма наплив от българи и румънци на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново британско изследване опровергава твърденията за голям приток на имигранти от България и Румъния след падането на трудовите ограничения за гражданите на двете страни от първи януари. 

Проучването на британския тръст „Майгрейшън матърс“ показва, че предсказанията за вълната от работници с български и румънски паспорти, която ще залее Острова, просто не са се сбъднали. От проимигрантската организация са се допитали до шест авиолинии и три автобусни компании, които обслужват маршрутите между Обединеното кралство и България и Румъния. Всички те заявяват, че не са регистрирали увеличен брой пътници през двата месеца след нова година.

Опасенията за все повече имигранти от ЕС карат правителството в Лондон да въвежда нови мерки срещу тях. От 1 гражданите на Евросъюза ще трябва да доказват, че са работили за поне по 150 паунда на седмица в продължение на три месеца, за да имат достъп до социалната система във Великобритания.

От „Майгрейшън матърс“ обаче посочват, че според официални данни само един на всеки четирима мигранти от ЕС получава помощи за безработни на Острова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна