Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите управляващи в Украйна обявиха официално издирване на Виктор Янукович

| обновено на 24.02.14 в 12:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите управляващи в Украйна обявиха официално издирване на сваления президент Виктор Янукович и "ред други длъжностни лица" по углавно дело за "масови убийства на мирни граждани", предаде УНИАН, цитирайки временния началник на вътрешното министерство Арсен Аваков.

Снощи Янукович е напуснал частната си резиденция в Крим в неизвестна посока, твърдят от ведомството на Аваков. Експрезидентът напусна Киев преди два дни, след като милицията и спецчастите „Беркут“ отстъпиха контрола върху правителствения квартал на отрядите от Майдана.

При масовите безредици в украинската столица през миналата седмица бяха убити най-малко 82-ма души.

Новият временен президент на Украйна Олександър Турчинов се надява да сформира правителство до утре. За новата посока на страната той каза, че приоритет е връщането на пътя към европейската интеграция, заради която започна борбата на Майдана. Според Турчинов връщането към европейския път може да върви паралелно с развитието на отношенията с Руската федерация.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън днес води разговори в Киев с ключови фигури и представители на гражданското общество. Предвидена е и среща с освободената от затвора Юлия Тимошенко, бивш премиер на Украйна. Аштън заяви, че Европа е готова да окаже помощ за намаляване на напрежението и призова към конструктивен диалог.

Съединените щати остават оптимистично настроени за постигането на компромис. Съветникът по националната сигурност Сюзън Райс заяви, че няма вродено противоречие между Украйна, която има дългогодишни исторически и културни връзки с Русия, и една съвременна Украйна, която иска да се интегрира по-тясно с Европа.

Западни медии определят събитията в Киев като шок за Русия. Изтъкват и нуждата от спешна финансова помощ за страната. Стана ясно, че Украйна се нуждае спешно от 25 милиарда долара, за да избегне фалита.

Юлия Тимошенко се сочи като бъдещ лидер, макар "Фигаро" да я нарича помръкнала звезда на революцията, а според руски анализатори проблемът й е, че е твърде силен, но твърде стар политик.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна