Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптура на български художник ще изпраща пътниците от летище "Кенеди" в Ню Йорк

Снимка: "Дневник"

Монументалната скулптура "Извън времето" на българския художник Димитър Луканов ще краси салона за заминаващи пътници на терминал 4 в обновеното международно летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк. Тя е основен елемент в композиция от три произведения и ще бъде официално открита на 26-и февруари.

Летището възлага работата по скулптурата на Луканов през 2012-а г., когато започва и мащабната реконструкция на терминал 4, след която обемът на пътниците, които тази част от летището ще може да поеме, е 15 млн. души.

Двутонната конструкция е разположена на 9 метра височина. Висока е 4,5 метра и е широка 3 метра. Състои се от 300 метра стоманени и алуминиеви тръби и 600 стоманени и алуминиеви елемента.

Авторът описва творбата си "Извън времето" като вдъхновено, оптимистично "довиждане" към милионите пътници които си тръгват от Ню Йорк.

Аз правя прозрачни скулптури, които разговарят с природата. Бронзът и желязото, които използвам в творбите си, издават копнеж по постоянството, но формите и илюзиите са ефимерни. Крайният резултат от моята скулптура е съкратен преразказ на материята, който се разтваря във въздуха, споделя Димитър Луканов, цитиран от в-к "Дневник".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна