Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва делото на Главното мюфтийство за Историческия музей в Кърджали

Снимка: bg.wikipedia.org

В Кърджали започва делото на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей. През декември съдия Веселина Кашикова даде ход и го отложи за днес, 25-и февруари, защото тогава не беше готово заключението на съдебно-техническата експертиза, а вещото лице не се яви заради неотложни ангажименти. Освен това се оказа и че има допълнения към иска и нови доказателства по многото дела, свързани с връщането на вакъфските имоти.

Заради заявените от някои сдружения намерения за протести пред Съдебната палата полицията изготви специален план за действие. От Висшия духовен съвет на мюсюлманите съобщиха, че разчитат на полицейската охрана и не предвиждат контрапротести.

За делото в Кърджали пристига председателят на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка. За "Хоризонт" тя уточни, че идва на собствени разноски с група приятели, за да упражни граждански контрол върху опита да се посегне на българската историческа памет. Не знае дали ще дойдат хора от други градове, за да я подкрепят.

Съдебното заседание започва в 11 часа. Претенциите на мюсюлманската общност са за парцела, върху който е сградата на музея. Тя имала нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище. Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството. Според юристите на Областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. Спорните сграда и парцел са одържавени в средата на миналия век, а по-късно в тях е настанен Историческият музей.

Според Елена Ваташка водените от Главното мюфтийство съдебни дела не изразяват мнението на мюсюлманите. Тя има подозрения, че парите за тях са от Турция. Делото е второто за сградата на музея в Кърджали.

Днес трябва да бъде представена експертизата на вещите лица и евентуално изслушани свидетели. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!