Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите ще имат достъп до базата данни на НОИ

| обновено на 25.02.14 в 15:22
От следващия месец лекарите ще могат да проверяват в базата данни на Националния осигурителен институт (НОИ) дали пациентът им е пенсионер. За това се споразумяха днес от НОИ и Здравната каса. Проверката е необходима заради различната потребителска такса. За пенсионерите тя е 1 лев, а за останалите пациенти е 2,90 лева. Електронната услуга ще е активна от 10-и март.

Всички лекари трябва да подадат заявления по образец в Здравната каса, за да получат достъп до базата данни.

Ивелина Танева - началник в НОИ, обясни, че за да имат достъп до данните, софтуерните продукти, които използват лекарите, трябва предварително да бъдат настроени така, че да осигурят достъп до услугата и да покажат резултата от нейното изпълнение:

Единствената информация, която се получава след отправено запитване по ЕГН на пациента е дали той е упражнил, или не правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
НЗОК, съгласно споразумението, ще публикува на своята интернет страница образеца на заявлението, което следва да подадат лекарите до нейните структури за достъп до информацията. Тези подадени заявления от лекарите ще се проверят в картата и данните от тях ще  бъдат подадени към НОИ, като НОИ от своя страна за всеки заявил достъп до услугата ще изведе уникален код за достъп до нея.

Няма опасност от злоупотреба с лични данни на пациентите, защото лекарите имат достъп до информацията дали лицето е здравноосигурено и дали е упражнило правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна