Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 на сто по-високи заплати за полицаите

| обновено на 26.02.14 в 15:18

Заплатите в МВР ще бъдат вдигнати с 10 на сто от 1-ви януари, реши днес правителството. Реално обаче по-високите заплати ще станат факт от март месец, като служителите в Министерството ще получат увеличението си със задна дата. Вдигането на заплатите беше един от приоритетите на новото ръководство на МВР, но до последно не беше ясен точният процент, с който ще се увеличат възнагражденията на работещите в системата.

Финансовият министър Петър Чобанов за пореден път отрече, че 500-те милиона лева от публичната инвестиционна програма са разпределени на партиен принцип между общините.

Чобанов цитира данни, че при управлението на ГЕРБ е действал партийният принцип. По думите му за периода 2009-2013 към общините в България са разпределени 500 милиона лева за инвестиционни проекти, от които 70 процента са отишли в общини на ГЕРБ. Най-много в София - 169 милиона и в Пловдив - 46 милиона, коментира Чобанов:

Това наистина е пример за партийно разпределение на средствата. За съпоставка - осем процента в общини на БСП и четири процента са в общини в ДПС. По отношение на междуведомствената комисия, която се занимава с бедствия и аварии, също имаме партийно предоставяне на средствата или от общо разпределени 169 милиона, 47 процента отиват в общини на ГЕРБ.

Финансовият министър поясни, че в средата на годината на база корекции в одобрените вече проекти ще се освободи ресурс и ще има ново одобрение на проекти на общините.Тези проекти, които в момента не са получили финансиране, в никакъв случай не трябва да се разглеждат като отхвърлени завинаги, подчерта Чобанов.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна