Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сградите на парламента и правителството в Крим са под контрола на силите за самоотбрана на рускоезичното население

| обновено на 27.02.14 в 10:58

Сградите на парламента и на правителството в Крим са под контрола на силите за самоотбрана на рускоезичното население, съобщи руската информационна агенция РИА Новости. Над зданията вместо украинското знаме се развява руският трикольор. Според кореспондент на агенцията на полуостров Крим стихийно се формират отряди за самоотбрана на рускоезичното население, които се отправят към столицата Симферопол.

Окупаторите, превзели сградите, отказаха да преговарят с ръководството на украинската автономна република Крим, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира кабинетът в Симферопол.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден кризисен щаб, а в Симферопол е обявен почивен ден. Временният президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди руските военноморски сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Междувременно украинската телевизия разпространи обръщение на Анатолий Могильов, който ръководи местната власт в Крим. Той призова хората да не се приближават към правителствения квартал и допълни, че се водят преговори:
 
Предупреждението е да не се приближават до този квартал, тъй като лицата са въоръжени и може да се стигне до конфликт. Обявявам днешния ден за неприсъствен за държавните учреждения. По принцип нещата са под контрол и в ход е процес на преговори.

Агенция Ройтерс разпространи изявление на руското външно министрество, че Русия ще защитава правата на сънародниците си и ще реагира безкомпромисно на всяко нарушение на тези права.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че полицията, включително специалните й сили, са поставени в повишена готовност, след превземане сградите на парламента и правителството в Крим от въоръжени мъже.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна