Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олександър Турчинов свика извънредна среща на началниците по сигурността заради събитията на Кримския полуостров

Руски военни са завзели летище Белбек в Севастопол на Кримския полуостров

Арсений Яценюк поиска незабавното въвеждане на най-строги мерки за икономии в страната

| обновено на 28.02.14 в 11:15
Олександър Турчинов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски военни са завзели летище Белбек в Севастопол на Кримския полуостров, съобщава Интерфакс-Украйна. На летището са пристигнали над 10 камиона и няколко бронетранспортьора с военни с каски и бронежилетки. Според военни източници те са там, за да не допускат "идването на някакви бойци". Интерфакс-Украйна съобщава, че военните са се разположили по пистата и чакат някаква команда. 

Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков определи ситуацията с блокирането на летища в Крим като въоръжено нахлуване и окупация.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов свика извънредна среща на началниците по сигурността заради събитията на Кримския полуостров. Той обвини руските сили, че участват в "ескалация" на случващото се и предложи на парламента да одобри документ, който призовава  Русия да уважава териториалната цялост на Украйна. Турчинов предупреди руските военноморски сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Турчинов е издал заповед на силовите структури да предприемат всички необходими мерки за защита на гражданите.

Летищните власти в Симферопол на Кримския полуостров обявиха, че съобщенията, че аерогарата е превзета от въоръжени мъже, не отговарят на истината. В същото време Интерфакс-Украйна цитира представителя на аеропорта Игор Стратилати, според когото мъжете вече са напуснали летището.

От своя страна Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изрази силно безпокойство във връзка с обстановката в Крим. В близките дни там ще пристигнат представителят на организацията за Украйна Тим Гулдиман и върховният комисар по въпросите на националните малцинства Астрид Торс. В телефонен разговор с украинския премиер Арсений Яценюк американският вицепрезидент Джо Байдън обеща подкрепата на Съединените щати за неговото правителство.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви след среща с държавния секретар Джон Кери, че Вашингтон е готов да предостави помощ на Киев в размер на 1 милиард долара. Кери от своя страна заяви, че Русия е обещала да уважава териториалната цялост на Украйна. Той уточни, че е получил уверението по време проведен по-рано телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров.

Новоназначеният премиер на Украйна Арсений Яценюк поиска незабавното въвеждане на най-строги мерки за икономии в страната и за предприемане на действия за възстановяването на реда. Междувременно международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чужда валута на Украйна на три пъти "C". Рейтингът в местни пари е на ниво "B минус" с негативна прогноза. Според "Фич" политическите рискове в Украйна остават високи.

Парламентът на проруската Украинска автономна република Крим реши да организира референдум за по-голяма автономия на 25-и май - денят на президентските избори в Украйна.

Външното министерство в Киев призова Москва да оценява обективно ситуацията и да се въздържа от изявления, които пречат на процеса на политическа и икономическа стабилизация на страната. Олександър Турчинов нареди да се създаде работна група за спешна подготовка на нов закон "За езика". Според Турчинов законът ще отчита интересите на всички групи и малцинства в страната.

Украйна се е обърнала с призив към Съвета за сигурност на ООН да разгледа ситуацията в Крим и да предприеме мерки в случай на нарушение на суверенитета на страната, заяви още изпълняващият длъжността президент на Украйна.

В руската Дума се планира внасянето на законопроект, който разрешава създаването на нов субект в състава на Руската федерация на основание на проведен референдум или решение на парламента на този субект. Това представлява опростяване на закона от 2001-ва година. Според него нов субект се създава с разрешение на държавата, от която той е част.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна