Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите прекратиха второто четене на Закона за защита от дискриминация

Снимка: БГНЕС

Второто четене на Закона за защита от дискриминация бе прекратено след бурни дебати. Заради реакцията на депутатите от "Атака" текстовете не бяха приети и законът бе замразен.

В отложения законопроект на МС бяха посочени признаците, по които не се допуска дискриминация и всяка проява на неравнопоставеност, включително по признака пол. Предлагаше се нова разпоредба, която регламентираше, че признакът пол включва и случаите на смяна на пола. Депутатът от "Атака" Павел Шопов посочи, че се създава прецедент, наложен отвън:

Малко по-малко обида за някой, който си сменил пола. И ние се занимаваме в залата с този грандиозен проблем, защото такава била директивата. От Брюксел, от там ни нареждат по телефона, също като "Ало, Ало, Москва, слушаме", и то в българското общество, което е силно консервативно.

Депутатите отхвърлиха заглавието на Закона, което бе адмирирано от партия "Атака". Станислав Станилов заяви:

От името на парламентарната група на "Атака", благодаря на всички, които гласуваха против. Вие имате  висок морал. Колеги от ДПС, когато става дума за морал, ние сме заедно.

Понеже депутатите отхвърлиха заглавията на Закона, не можаха да продължат и с текстовете, и прекратиха неговото приемане.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени