Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентските организации против новия национален консултант по трансплантология

Проф. Любомир Спасов
Снимка: БГНЕС

Представители на пациентски оранизации се обявиха срещу назначаването на професор Любомир Спасов за национален консултант по трансплантология. Според тях докато текат дела за нередности срещу ръководената от проф. Спасов болница "Лозенец" не е редно той на бъде национален консултант. От своя страна Спасов съобщи, че последният европейски одит на правителствената болница сочи 80 на сто успеваемост на трансплантациите.

Министърът на здравеопаването Таня Андреева заяви, че подкрепя новоназначения национален консултант по трансплантология заради добрите му качества като лекар и контактите му с чужбина: Предложението дойде от ректора на Софийския университет, по правилника. По този начин се случва предложението.

Имаме европейски опит, който може да покаже, че болница "Лозенец" има успеваемост  на всичките си трансплантации - 80 процента, такава каквато е в Европа, защо са тези обвинения, че от две години се водят граждански дела срещу болницата, коментира упреците срещу него и болницата проф. Спасов.

От Асоциацията на чернодробно трансплантираните заявиха, че от десет трансплантирани болни деца в болница "Лозенец", осем са починали, а на две се е наложило ретрансплантиране в чужбина.

Христина Бочева е майка на тригодишния Никола, който е починал в болница "Лозенец". Тя е против назначаването на проф. Спасов за национален консултант по транспантология: Не е нормално да оперираш сина на една майка и да не дойдеш да кажеш какво точно се е объркало и какво точно се е случило. Малкото опит, който има този екип е довел до това, че в момента, в който се получи усложнение, те реално не знаят как да реагират. Починал е на третия ден след операцията. Научавам за хода на операцията по телевизията. След 14-часова операция доктор Спасов казва, че е спешно, но не казва, че детето вече го няма.

Иван Димитров от Българския пациентски форум заяви, че няма отговор на въпроса, защо е била необходима смята на националния консултант по трансплантология: Нямаме нищо против д-р Любомир Спасов, поне докато не се изчисти името на болницата. Не би трябвало да се сменя националния консултант, професор Лалов, който е председател на Дружеството по трансплантология и който обединява гилдията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна