Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Украйна обяви за незаконен премиера на Кримската република

| обновено на 01.03.14 в 15:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за обявяване за незаконно на назначаването на проруски премиер в Кримската автономна република.

Сергей Аксьонов беше избран на поста, след като по-рано тази седмица въоръжени мъже поеха контрола над регионалния парламент. Според президентския указ решението нарушава украинската конституция. 

Руски военни части вече охраняват важни сгради в Крим, а референдумът за по-голяма независимост на автономната република ще се проведе на 30 март. Референдумът първоначално беше планиран за 25 май - в същия ден, когато трябва да се проведат избори за президент на Украйна, но сега провеждането му ще бъде ускорено и ще се състои на 30 март.

Междувременно стана известно, че проруските власти в Кримската автономна република са се договорили с Черноморския флот на Русия да охраняват сградите на полуострова заедно.

Според украински военен източник руски военни части се опитват да поемат контрола и над база за противовъздушна отбрана. 

Русия отказва да води преговори с Украйна с уговорката, че се гарантира териториалната цялост на страната. Това е заявил украинският външен министър Андрий Дешчица, цитиран от Интерфакс. Много сме разтревожени от днешната информация, че Русия е отказала да участва, казал министърът. Киев поиска консултации с Москва, след като я обвини, че разполага свои военни в Кримския регион.

Западът изрази нарастваща загриженост за ситуацията.

Британският външен министър Уилям Хейг е разговарял с руския си колега Сергей Лавров и призовал за уважение към независимостта на Украйна. Френският премиер Жан-Марк Еро също настоя териториалната цялост на Украйна да бъде зачитана. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изиска пълна прозрачност на маневрите на руските части в Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна