Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велик Григор Димитров спечели титлата в Акапулко след 3-часов трилър срещу Андерсон

Григор Димитров спечели титлата на турнира в Акапулко след труден успех над Кевин Андерсън с 2:1 сета
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров спечели втора титла в кариерата си от турнир на ATP, след като триумфира на турнира в Акапулко, Мексико с успех над Кевин Андерсън от Република Южна Африка с 7:6, 3:6 и 7:6. Нашият тенисист си осигри 500 точки за световната ранглиста, както и 316 400 щатски долара от наградния фонд. Очаква се със спечелените точки Димитров да стигне до рекордното за него 16-то място в света.

Григор Димитров отново заложи на търпелива игра от задна линия, като и двамата разчитаха на силните си начални удари. До пробив в първия сет не се стигна, въпреки няколкото пропуснати възможности и от Григор, и от Андерсън да сгреши. Тайбрекът започна отлично за нашия тенисист, който постигна минипробив за 2:0. Последва още един минипробив, ас на Димитров и печелившо излизане на мрежата и резултатът стана 5:0. Солидната преднина почти отчая Андерсън, който върна една точка, но продължи да греши и се стигна до убедителното 7:1.

Във втория сет започна с труден гейм за Андерсън, който след това проби подаването на Димитров, веднага затвърди пробива и дръпна с 3:0. Пак след разменени успешни подавания разликата се запази - 5:2 за високия южноафриканец, който спокойно си взе сета с 6:3.

Решаващата част започна бърз пробив на Андерсън, който поведе с 2:1 и 3:1 след свой успешен сервис. Григор реагира, като спчели бързо гейма си на нула, но веднага след това направи няколко непредизвикани грешки за 2:4. Българинът започна отново да намира играта си от последните няколко дни в турнира, набързо взе сервис гейма си на нула, а след това проби подаването на Андерсън за 4:4. Подемът в играта му продължи и в следващото разиграване и 22-годишният хасковлия поведе с 5:4, като стигна до гейм за титлата. Южноафриканецът обаче реагира отново с мощния си начален удар, набързо изравни за 5:5, а след това и за 6:6. Нов тайбрек щеше да определи новия шампион в Акапулко! В тайбрека Андерсън набързо поведе с 4:2, но Димитров първо изравни до 4:4, а след това стигна до шампионска топка при 6:5. Последва поредното продължително разиграване, в което Андерсън прати топката в мрежата и тя излезе в аут. 7:5 в тайбрека и нова титла ма Григор Димитров!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна