Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Хейг отива в Киев, за да обсъди как да бъде намалено напрежението между Украйна и Русия

Уилям Хейг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Уилям Хейг ще бъде днес в Киев, за да обсъди как да бъде намалено напрежението между Украйна и Русия. Обединеното кралство беше сред първите, които осъдиха взетото в събота решение на парламента в Москва за изпращане на военни части на украинска територия. Посещението е дипломатически ход, който цели да покаже на Кремъл, че Европа и Съединените щати твърдо подкрепят новите власти в Киев и международната общност няма спокойно да приеме руска военна намеса в Крим.

Великобритания бе сред инициаторите на това Съветът за сигурност на ООН спешно да обсъди положението в Украйна и преди Уилям Хейг да замине за Киев Лондон отправи ясно предупреждение към Русия. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че светът внимателно наблюдава какво се случва в Украйна и каза, че няма никакво извинение за външна военна намеса в страната.

Британският външен министър също изтъкна, че украинският суверенитет над Крим трябва да бъде уважаван и рязко осъди опитите на Русия да използва военните си части, разположени там.

Уилям Хейг каза, че при днешните си разговори в Киев ще обсъди и как Лондон може да помогне да бъдат върнати незаконно придобити украински авоари, държани както във Великоритания, така и в други страни. Той посочи, че ЕС трябва спешно да съгласува мерки срещу бивши украински управници, заподозряни в „изпиране на спечеленото от корупция“.

Той добави, че сред мерките за стабилизиране на Украйна, за които ще говори в Киев, е и предоставянето на международна икономическа помощ, както и гарантирането на правата на руското малцинство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна