Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен обвини Русия, че с действията си в Украйна нарушава хартата на ООН и заплашва мира в Европа

| обновено на 02.03.14 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обвини Русия, че с действията си в Украйна нарушава хартата на ООН и заплашва мира в Европа. Изявлението му беше дадено в Брюксел, където започна извънредно заседание на Северно-атлантическия съвет. Расмусен заяви, че е свикал това заседание заради военните действия на Русия на украинска територия и заради заплахите на президента Владимир Путин към една суверенна нация:

Това, което Русия прави в Украйна сега, нарушава принципите на хартата на ООН. То заплашва мира и сигурността в Европа. Русия трябва да прекрати военните си действия и заплахите си, подчерта генералният секретар на Алианса.

Той добави, че НАТО подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и правото на нейните граждани да определят бъдещето си без намеса отвън. Расмусен подчерта и нуждата Украйна да продължи да спазва демократичните права на всичките си граждани, и да гарантира, че правата на малцинствата са защитени.

Украйна е наш съсед и ценен партньор на НАТО, призоваваме всички страни в конфликта да продължат с усилията за изход от тази опасна ситуация. Призовавам, особено Русия, да намали напрежението, заяви генералния секретар на пакта.

Расмусен председателства заседанието на Северноатлантическия съвет на ниво посланици на 28-те страни-членки. След него в Брюксел предстои и заседание на комисията НАТО-Утрайна.

Полският външен министър Радослав Шикорски съобщи, че е поискал от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да се намеси в защита на териториалната цялост на Украйна и да предотврати ескалация на конфликта. Друг европейски дипломат, който участва в постигането на споразумението между власт и опозиция в Киев - германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер, определи пътя на повишаване на напрежението като много опасен. Той написа в профила си в социалната мрежа, че обрат все още е възможен, и че все още има шанс да се избегне ново разделение на Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна