Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей отново заяви, че Обединеното кралство трябва да убеди Брюксел да промени законите за свободно движение в ЕС

Снимка: Добромир Видев

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей отново заяви, че Обединеното кралство трябва да убеди Брюксел да промени законите за свободно движение в Европейския съюз. Нейните думи са сигурен признак, че проблемът с имигрантите ще играе ключова роля при изорите за Европейски парламент след два месеца. Тереза Мей изразява безпокойство от публикваните преди дни данни, които показват рязко увеличаване на нетната миграция във Великобритания през последната година. За времето от септември 2012г. до септември 2013 г. тя е нараснала от 60 000 на 212 000 души и то главно заради скок в притока на хора от Европейския съюз.

Тереза Мей пише в статия в „Мейл от съндей“, че засиленият приток към по-богатите страни в Евросъюза поставя под натиск цели общности в държави като Великобритания и освен това ограбва по-бедните страни-членки от най-талантливите им граждани. Британският вътрешен министър призовава да бъдат подкрепени плановете на премиера Дейвид Камерън за реформи в ЕС, за да бъдат решени проблемите, които според нея създава свободното движение на хора. То трябва да бъде позволено едва след като новите новите страни-членки достигнат определен приемлив среден доход на глава от населението, или степен на икономическо развитие. Тереза Мей призовава британците да гласуват за консерваторите, като единствената партия, която може да ограничи имиграцията.

Само преди дни друг политик от нейната партия, бившият военен министър Лиъм Фокс заяви, че премиерът Камерън да вземе по-радикални мерки срещу имиграцията, ако иска да върне онези избиратели, които сега подкрепят антиевропейската Партия на независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фараж.

Изявленията на двамата политици са сигурен признак, че имитрацията ще бъде основна тема в кампанията за европейските избори през май. Този път обаче ударението може и да не бъде поставено толкова върху идващите от България и Румъния. Последните данни показват, че 24 хиляди души са пристигнали във Великобритания от двете страни през последната година. Най-голям скок в притока на европейски имигранти обаче е отбелязан от стари страни-членки, като Италия, Португалия и Испания.

Андрей Владов


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна