Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"12 години в робство" спечели "Оскар" за най-добър филм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В "Долби Тиътър" в Лос Анджелис за 86-ти път Американската филмова академия раздаде наградите "Оскар".

„12 години в робство“ на Стийв Макуин стана филм на годината. Филмът разказва истинската история на чернокожия Соломон Нортъп от Саратога, Ню Йорк, който е отвлечен и продаден като роб. Затова и въпросът за робството беше застъпен в речта на режисьора Стийв Макуин при получаването на статуетката:

Всеки заслужава не просто да оцелява, а да живее. Това е най-важното, което ни остави в наследство Соломон Нортъп. Посвещавам наградата на всички хора, преминали през робството и на тези 21 милиона души, които днес все още са третирани като роби.

Един от филмите с най-много номинации тази година - „Гравитация“, получи 7 "Оскара", сред които пет статуетки във всички технически категории, както и наградата за режисура, която отиде при Алфонсо Куарон.

Кейт Бланшет спечели наградата за най-добра актриса в главна женска роля за играта си в "Син Жасмин" на Уди Алън:

На тези в киноиндустрията, които все още глупаво се придържат към идеята, че филми за жени с главен герой женски персонаж са просто ниша, ще кажа, че не са. Зрителите искат да ги гледат и всъщност те носят печалби, каза Бланшет.

Матю Макконъхи получи "Оскар" в категорията за най-добър актьор в главна мъжка роля за превъплъщението си ХИВ-позитивен тексасец. В речта си  актьорът благодари и на Бог:

Първо, искам да благодаря на Бог, защото поглеждам към него. Той изпълни живота ми с възможности и ми показа, че е научен факт, че благодарността се връща.

Първият "Оскар" на церемонията, водена за втори път от телевизионната водеща и актриса Елън де Дженерис, обаче получи Джаред Лето. Лето беше отличен  за поддържаща мъжка роля за участието си в "Клубът на купувачите от Далас". При получаването на наградата актьорът, който играе болен от СПИН транссексуален, се обърна и към хората в Украйна:

На всички мечтатели по света, които тази вечер гледат шоуто на места като Украйна и Венецуела, искам да кажа: Ние сме тук, и докато вие се борите да осъществите мечтите си и да дадете живот на невъзможното - ние мислим за вас. Тази статуетка е и за онези 36 милиона души, които загубиха битката със СПИН и за всички вас, които са били обект на несправедливост заради това, което сте или тези, които обичате. Днес стоя тук пред целия свят с вас и за вас.

Родената в Мексико и отраснала в Кения Лупита Нионго получи наградата в дамския еквивалент на категорията. Нионго изпълнява ролята на Патси в творбата "12 години в робство", която разказва истинската история на отвлечен и продаден  като роб свободен чернокож мъж.

Благодаря на Академията за това невероятно признание. В един момент не ми убягна, че толкова голяма радост в моя живот е благодарение на много болка в нечий друг, така че отдавам чест на моята героиня Патси. Благодаря ви, че стигнах дотук. Това е най-радостният момент в живота ми, каза разплаканата Нионго.

Наградата за анимация отиде при "Замръзналото кралство" на Дисни. Преди това филмът, който е по приказката на Андерсен „Снежната кралица“, обра всички възможни отличия, като "Златен глобус", БАФТА и други. "Голямата красота" на Паоло Сорентино победи в категорията за най-добра чуждестранна творба. Той спечели в надпревара с палестински, датски, белгийски и филм от Камбоджа. Освен за екипа и близките, Сорентино благодари дори на футболната легенда Диего Марадона:

Благодаря на моите вдъхновители Федерико Феллини, Мартин Скорсезе, Диего Армандо Марадона, "Рома", "Наполи".

Големият губещ беше "Американска схема", който остана без нито една статуетка въпреки десетте си номинации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна