Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски военни самолети са нарушили въздушното пространство на Украйна два пъти тази нощ

Снимка: Дневник

Руски военни самолети са нарушили въздушното пространство на Украйна два пъти над Черно море тази нощ, предаде Ройтерс. Същевременно руски военни продължават масово да дебаркират в Крим, с което нарушават международни споразумения, заявиха украинските граничари.

През последното денонощие в Крим се приземиха 10 руски бойни хеликоптера и 8 транспортни самолета, без Украйна да бъде предупредена.  Според украински граничари, от 1 март в пристанище Севастопол са влезли и 4 руски бойни кораба от Балтийския флот.  Неизвестно чии войници, действащи в полза на местните проруски власти, поеха контрола над част от Крим и обсадиха украинските войници в техните казарми, посочва АФП.  Според министерството на отбраната в Киев, Русия вече е увеличила с 6000 души военното си присъствие в Крим. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за освобождаването на Пьотр Зима от длъжността началник на управлението на Службата за сигурност на Украйна в град Севастопол. Причини не са посочени.

Лидерите на държавите от Г-7, както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет разпространиха обща декларация, в която осъждат Руската федерация за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те отбелязват, че действията на Русия са в противоречие с нейните задължения по Хартата на ООН.  Лидерите отбелязват, че те противоречат на принципите и ценностите на Г-7 и Г-8. "Затова засега решихме да преустановим участието си в подготовката на насроченото през юни заседание на Г-8 в Сочи, докато обстановката не се промени, така че Г-8 да може да приеме смислени решения", се посочва в текста. Русия определи тези изявления като "емоционални".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да бъде гарантирана независимостта на Украйна и поиска от Русия да се въздържа от предприемане на действия, които биха могли да доведат до ескалация на кризата.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени