Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Все още няма нужда да се изпращат руски войски в Украйна, но подобна възможност не е изключена

| обновено на 04.03.14 в 14:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин каза, че в Украйна се извършва противоконституционен преврат и въоръжено завземане на властта. Оценката за това, което стана в Киев и в Украйна като цяло, може да бъде само една - това е противоконституционен преврат и въоръжено завземане на властта.

На пресконференция в резиденцията си в Ново Огорьово Путин каза още, че украинският парламент е легитимен, но действащият президент не е. Според него избягалият президент Виктор Янукович е единственият законен лидер на Украйна, макар че няма реална власт.
 
Погледнато юридически има само един легитимен президент. Ясно е, че той няма никаква власт и това е разбираемо, но чисто юридически законният президент на страната е Янукович. Има само три начина за отстраняването на президента от власт и това са смърт, лично заявление за напускане на поста и импийчмънт, поясни той.

Владимир Путин заяви, че все още няма нужда да се изпращат руски войски в Украйна, но не изключва подобна възможност. Русия си запазва правото да използва "всички средства", за  да защити гражданите на Украйна.
 
По повод изпращането на войски, засега такава необходимост няма. Възможност за това обаче съществува. Ученията, които проведохме неотдавна там, по никакъв начин не са свързани с Украйна, каза Путин и уточни, че това е било отдавна планирано мероприятие.

Руският президент опроверга съобщенията, че руски войски са превзели южния район Крим и заяви, че местните сили за самоотбрана са отговорни за превземането на служебните сгради. Според него Русия няма интерес да провокира сепаратистки настроения в Крим. Путин каза още, че за момента няма нужда от използване на сила в Крим, но Русия си запазва правото да прибегне до това като крайно средство.

Това е първата пресконференция на руския президент откакто Янукович бе остранен от власт и избяга от Киев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна