Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уестинхаус" ще сътрудничи с Техническия университет за новия реактор в "Козлодуй"

Американската компания "Уестингхаус" сключи тригодишно споразумение с Техническия университет в София за сътрудничество при подготовката на потенциалния нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". 

Меморандумът включва обучение на студенти за най-модерната ядрена технология в света - "IP 1000". Студентите от втори и трети курс от факултетите по енергомашиностроене и автоматика на Техническия университет ще бъдат включени и в стажантски програми на "Уестингхаус", които се провеждат в Съединените щати, посочи ректорът на университета професор Марин Христов.

Споразумението ще даде възможност те да получат и работа след това. 

Пряката полза за студентите е създаването на нови лаборатории със супермодерно съвременно оборудване. Планираме освен директни обучаващи програми да имаме и програми и изследвания, каза още проф. Христов.

Вицепрезидентът от "Уестингхаус" Ранди Галм посочи:

Ще проведем серия от лекции. Първата ще бъде следващата седмица от бащата на тази технология "IP 1000", който ще я представи пред студентите. Той ще представи технологията и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". 

Министърът на образованието Анелия Клисарова приветства връзката между бизнеса и науката.

Изключително важно е, че ще има възможност за практическо обучение на студентите. Тази база в Техническия университет ще стане база за другите технически университети от България, каза министър Клисарова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна