Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен: Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Снимка: natoyouthsummit.org

НАТО влиза в режим на интензивни консултации с цел да оцени последиците от украинската криза върху евроатлантическата сигурност. Това обяви генералният секретар на пакта Андерс фог Расмусен след края на днешното спешно заседание на Северноатлантическия съвет.

Заседанието беше свикано по искане на Полша по силата на член 4 от Вашингтонския договор, който предвижда консултации между съюзниците в случай на заплаха за сигурността на някоя страна от Aлианса – в случая се приема, че такава заплаха има за съседните на Украйна натовски държави. След него Андерс Фог Расмусен подчерта:

Въпреки многократните призиви на международната общност, Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и международните си ангажименти. Тези процеси имат сериозни последици за сигурността и стабилността на евроатлантическото пространство.

Съюзниците от НАТО остават обединени в дух на силна солидарност в тази тежка  криза и се ангажират да ускорят работата си по щателна оценка на ситуацията и последиците й за сигурността на Алианса, каза още Расмусен. Той добави, че НАТО продължава да подкреппя всички конструктивни усилия за мирен изход от сегашната криза в съответствие с международното законодателство.

Страните от пакта ще продължат консултациите си с Украйна в рамките на двустранната комисия, както и с руската страна, като още утре предстои извънредно заседание на съвета НАТО-Русия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна